Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι έδωσε την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη σε Ρώσους δημοσιογράφους από την έναρξη του πολέμου. Η συνέντευξη διεξήχθη μέσω zoom και συμμετείχαν δημοσιογράφοι από διάφορα ρωσικά μέσα.
Μιλώντας για την κατάσταση στη Μαριούπολη, ο Ζελένσκι λέει: «Απλώς, για να καταλάβετε: υπάρχουν πτώματα στους δρόμους, στα πεζοδρόμια της πόλης. Κείτονται γύρω, κανείς δεν τα καθαρίζει. Πτώματα από Ρώσους στρατιώτες και Ουκρανούς πολίτες. Ολοι τους. Είναι πλήθος».
Μία από τις πιο δύσκολες στιγμές της συνέντευξης ήταν όταν η συζήτηση πήγε στην τύχη των σορών των πεσόντων Ρώσων στρατιωτών: αυτό που φαίνεται να συμβαίνει (έχει αναφερθεί και από άλλους) είναι ότι οι Ρώσοι εγκαταλείπουν στο πεδίο της μάχης τους νεκρούς τους.
Λέει ο Ζελένσκι στους Ρώσους δημοσιογράφους: «Θέλουμε να παραδώσουμε τους νεκρούς τους. Δεν θέλουμε να κρατήσουμε τα πτώματα, το καταλαβαίνετε αυτό πολύ καλά. Θέλουμε να φύγουν. Στην αρχή αρνήθηκαν να τους πάρουν, αλλά μετά υπήρξε και κάτι άλλο. Μας πρόσφεραν μερικά σακιά! Ολοι έχουμε χάσει δικούς μας ανθρώπους. Κοιτάξτε, ακόμα και όταν πεθαίνει ένας σκύλος ή μια γάτα, δεν το κάνεις αυτό. Είναι βασικά σαν… Είναι σακούλες σκουπιδιών. Μας έστειλαν σακούλες σκουπιδιών για να τους βάλουμε μέσα. Δεν καταλαβαίνω, ειλικρινά, τι σκέφτονται οι άνθρωποι. Και κυρίως, τι σκέφτονται οι γονείς αυτών των παιδιών».
Σε ένα άλλο σημείο, ο Ουκρανός πρόεδρος μοιάζει να αισθάνεται άβολα: «Δεν θέλω να σας προσβάλω. Συγχωρέστε με αν πω “εσείς”. Δεν ξέρω πώς αλλιώς να το πω. Απλώς λέω τα πράγματα με το όνομά τους. Αυτό που συμβαίνει στη χώρα σας, στη Ρωσία, είναι μια ακατανόητη ιστορία για μένα. Είναι τραγωδία. Ναι, μια τραγωδία. Και μας επηρεάζει. Και υπάρχουν πολλά παιδιά. Δεν ξέρω… Εδωσαν υποσχέσεις; (…) Δεν είναι στρατιώτες. Αναγκάστηκαν. Στάλθηκαν στη σφαγή».
Ανεξαρτήτως του τι λέει ο Ζελένσκι, έπειτα από 35 ημέρες πολέμου, η Ρωσία βρίσκεται μπροστά σε ένα τρομακτικό αδιέξοδο: το αδιέξοδο μιας χώρας που θα ήθελε να μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω. Οι νεκροί της εγκαταλείπονται μαζί με τα αρχικά μεγαλεπήβολα σχέδια μιας στρατιωτικής επιχείρησης στην οποία κανένας δεν πιστεύει στην ουσία.
Εννοείται ότι η Roskomnadzor απαίτησε από τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης να μη δημοσιεύσουν τη συνέντευξη του Zελένσκι, δηλώνοντας πως «έχει ξεκινήσει έρευνα για να προσδιοριστεί η έκταση της ευθύνης» των μέσων ενημέρωσης που συμμετείχαν σε αυτήν τη συνέντευξη του προέδρου της Ουκρανίας.
Εμείς, στην Ελλάδα, είμαστε πιο τυχεροί από τους Ρώσους πολίτες: για όποια, όποιον ενδιαφέρεται, η συνέντευξη υπάρχει ολόκληρη, σε ελληνική μετάφραση, στον ιστότοπο JΑJ (Journalists Αbout Journalism, jaj.gr).