Γραφικότητες και άδεια έδρανα

Γραφικότητες και άδεια έδρανα

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Στις 8 Απριλίου, ενόψει της παγκόσμιας συνόδου δωρητών, φιλοξενούμε τη μεγαλύτερη ψηφιακή εκστρατεία στον κόσμο με καλλιτέχνες, αθλητές, ηθοποιούς, για να δείξουμε ότι “Υποστηρίζουμε την Ουκρανία”. Ελάτε μαζί μας για να διασφαλίσουμε ότι θα παραδοθούν δισεκατομμύρια δολάρια στη σύνοδο».

Με αυτά τα λόγια στην ιστοσελίδα της, η οργάνωση Global Citizen επιχειρεί να κινητοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερους για να συνεισφέρουν στην ανακούφιση και τη βοήθεια των Ουκρανών προσφύγων. Η λίστα των καλλιτεχνών που θα συμμετάσχουν στη συναυλία «Stand Up for Ukraine» περιλαμβάνει ορισμένα από τα πιο γνωστά ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Προφανώς δεν έχουν κανένα πρόβλημα με το ότι οι οργανωτές παίρνουν σαφή θέση υπέρ της Ουκρανίας, όπως και δεν τους καλύπτει το δόγμα «ειρήνη είναι η απάντηση όποια και αν είναι η ερώτηση». Δυστυχώς, η συναυλία θα είναι ψηφιακή, οπότε δεν θα είναι δυνατό να ακουστεί τι θα φώναζαν οι θεατές της. Σίγουρα πάντως δεν θα αναφέρονταν στον… Μπελογιάννη, στον Λαμπράκη, στον Εμφύλιο, στον Μητσοτάκη ή στον Τσίπρα.

Ο,τι συμβαίνει στον δυτικό κόσμο, που τόσο λατρεύουμε να μισούμε μέσα όμως από τις ελευθερίες και τα δικαιώματα που μας προσφέρει, σε σχέση με τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, έρχεται να επιβεβαιώσει πόσο εμμονικοί είμαστε με την εθνική μας γραφικότητα. Μια βάρβαρη τραγωδία, που όφειλε να κινητοποιεί και να ενώνει χωρίς «μεν, αλλά» και δισταγμούς, τη μετατρέπουμε σε άλλη μία ευκαιρία για διχασμό. Ούτε μία συναυλία συμπαράστασης δεν είμαστε ικανοί να οργανώσουμε χωρίς να την εμπλέξουμε στον κορσέ της εσωτερικής κοντόφθαλμης αντιπαράθεσης – είτε ιδεολογικής είτε μικροκομματικής.

Το ίδιο συμβαίνει και με την ομιλία του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην εθνική αντιπροσωπεία. Ανεξαρτήτως αν συμφωνεί ή διαφωνεί κάποιος με την πολιτική ή την ιδεολογία του, εκπροσωπεί τον ουκρανικό λαό, που υποφέρει και δοκιμάζεται. Και όμως, δύο κόμματα δεν θα παραστούν στην ομιλία, ένα θα εκπροσωπηθεί με μόνο ένα βουλευτή του και ο αρχηγός ενός άλλου, για να κρατήσει τις εσωκομματικές του ισορροπίες, του δίνει οδηγίες για το τι θα πρέπει να πει.

Σε όποιο Κοινοβούλιο ή οργανισμό έχει απευθυνθεί ο Ζελένσκι, έχει συνεγείρει και καταχειροκροτηθεί. Εδώ, όμως, θα υποχρεωθεί να μιλήσει σε μισοάδεια έδρανα, που θα συμβολίζουν ότι απέναντι σε μια παράνομη εισβολή δεν υπάρχει ομόθυμη καταδίκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή