Νέος εκλογικός νόμος για αυτοδύναμη κυβέρνηση

Νέος εκλογικός νόμος για αυτοδύναμη κυβέρνηση

3' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι άνθρωποι κάνουν σχέδια και ο Θεός γελάει. Εκεί που όλα φαίνονταν στρωμένα για την Ελλάδα το 2022, με υποχώρηση της πανδημίας, αναμενόμενη αυξημένη τουριστική κίνηση το καλοκαίρι και με δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης να επενδύονται στην ελληνική οικονομία, ήρθε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και έφερε τα πάνω κάτω.

Το κόστος των καυσίμων εκτροχιάστηκε, οι ελλείψεις προϊόντων χτύπησαν κόκκινο, οι πρόσφυγες από την Ουκρανία έχουν ήδη ξεπεράσει τα τέσσερα εκατομμύρια. Κανείς στην Ευρώπη δεν μιλάει πλέον για ανάκαμψη και καλύτερες μέρες. Αν μάλιστα η πολεμική κρίση τραβήξει καιρό, δεν αποκλείεται να βρεθούμε και πάλι στα πρόθυρα μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης. Ηδη η εκτίμηση για αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ στο 4,5% το 2022 ανήκει στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας και όλοι προσπαθούν να μαντέψουν τι μέλλει γενέσθαι.

Ετσι, τον τελευταίο ενάμιση μήνα, παρά τις προσπάθειες Μητσοτάκη να στηρίξει οικονομικά τους πιο αδύναμους για τις ανατιμήσεις στα καύσιμα και την εκρηκτική ακρίβεια στην αγορά, γίνεται πλέον σαφές ότι η ογκούμενη δυσαρέσκεια για τους απίθανους λογαριασμούς ρεύματος που πληρώνουν οι πολίτες κατευθύνεται πλέον στην ίδια την κυβέρνηση.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν τη διαφορά Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ, που για τρία χρόνια ήταν «κολλημένη» στις 10 ποσοστιαίες μονάδες, να έχει πέσει στις 8 και τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει για πρώτη φορά κάποια δημοσκοπικά κέρδη. Το 37,5%-38% που δίνει την έστω οριακή αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα και μέχρι πρόσφατα έμοιαζε εφικτό για τη Ν.Δ., τώρα πλέον φαίνεται άπιαστο. Και όσο η οικονομική κρίση θα οξύνεται, θα γίνεται όνειρο απατηλό.

Η χώρα μπορεί να μπει σε περίοδο αβεβαιότητας σε μια χρονική συγκυρία που χρειάζεται σταθερό τιμόνι στη διακυβέρνηση.

Τα νέα αυτά δημοσκοπικά δεδομένα αλλά και η βεβαιότητα ότι η κρίση είναι πλέον η νέα πραγματικότητα για τους μήνες που έρχονται έσπρωξαν τον κ. Μητσοτάκη να κάνει την ανάγκη φιλοτιμία. Εγκατέλειψε τη βεβαιότητα για μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της Ν.Δ. στις εκλογές. Για να δηλώσει ότι στόχος του δεν είναι σώνει και καλά η αυτοδυναμία, αλλά η πολιτική σταθερότητα. «Ο λαός θα υποδείξει αν η χώρα θα κυβερνηθεί από ένα ή περισσότερα κόμματα», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Με τα ποσοστά που εμφανίζουν η Ν.Δ. (32%) και το ΚΙΝΑΛ (14%) στην τελευταία δημοσκόπηση της Pulse (Μάρτιος 2022) και με την κατ’ αναλογία διανομή των αναποφάσιστων (8,5%), τα δύο κόμματα συγκεντρώνουν σήμερα το 50% της λαϊκής ψήφου. Και άρα θα έχουν μαζί τουλάχιστον 151 έδρες στις πρώτες εκλογές με απλή αναλογική – πρακτικά με την προκήρυξη των εκλογών και την αύξηση της συσπείρωσης των κομμάτων αρκετά περισσότερες. Θα μπορούσαν, δηλαδή, εάν συμφωνήσουν Μητσοτάκης και Ανδρουλάκης πάνω σε ένα κυβερνητικό πρόγραμμα, να σχηματίσουν κυβέρνηση από την Κυριακή των πρώτων εκλογών.

Με αυτά τα δεδομένα, η προσφυγή σε δεύτερες κάλπες με ενισχυμένη αναλογική (το οποίο έχει προαναγγείλει στο παρελθόν ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας για «διπλές κάλπες») θα είναι πολύ επώδυνη πολιτικά απόφαση. Ιδιαίτερα εάν η διεθνής κατάσταση συνεχίζει να είναι ασταθής. Οπως προβληματικό θα είναι και για τον κ. Ανδρουλάκη να απορρίψει μια πρόταση κυβερνητικής συνεργασίας (φοβούμενος ότι θα θεωρηθεί το ΠΑΣΟΚ «δεκανίκι» της Ν.Δ.), ζητώντας, ίσως, για να κάψει τον σχηματισμό κυβέρνησης να μην είναι πρωθυπουργός ο κ. Μητσοτάκης, αλλά ένα τρίτο πρόσωπο.

Επιπλέον, κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος ότι σε μια επανάληψη των εκλογών με ενισχυμένη αναλογική η Ν.Δ. θα πάρει το πολυπόθητο 37,5%-38% για να πετύχει την περιζήτητη αυτοδυναμία. Πράγμα που σημαίνει πως η χώρα μπορεί να μπει και πάλι σε μια περίοδο αβεβαιότητας με τρίτες εκλογές στον ορίζοντα και πολιτικά παζάρια κορυφής σε μια χρονική συγκυρία που χρειάζεται σταθερό τιμόνι στη διακυβέρνηση.

Μόνη διέξοδος με ξεκάθαρη κατάληξη φαίνεται αυτή τη στιγμή να είναι η εκ νέου αλλαγή του εκλογικού νόμου και η επαναφορά της ενισχυμένης αναλογικής με την οποία εξελέγησαν τόσο οι δύο κυβερνήσεις Τσίπρα όσο και η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Που δίνει 50 έδρες στο πρώτο κόμμα, ακόμη κι αν προηγείται με 1% του δεύτερου. Μια τέτοια αλλαγή απορρίπτεται από τον πρωθυπουργό. Γιατί θα δείξει ηττοπάθεια και θα εστιάσει στον επιπόλαιο τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση άλλαξε τον εκλογικό νόμο πριν από λίγους μήνες. Ωστόσο είναι μια κίνηση που θα δείξει σοβαρότητα και σύνεση. Το κυριότερο: θα δώσει στη χώρα διέξοδο ασφαλείας και την απαραίτητη σταθερότητα που χρειάζεται την κρίσιμη αυτή περίοδο του πολέμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή