Οι νύφες της δημοκρατίας

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δεν καλείς έναν ξένο ηγέτη για να σου πει αυτά που εσύ θέλεις να ακούσεις. Τον καλείς για να ακούσεις όσα εκείνος έχει να σου πει. Στοιχειώδης σεβασμός. Πολλώ μάλλον, όταν πρόκειται για έναν ηγέτη ο οποίος πολεμά για να σώσει την πατρίδα του από τον ολοκληρωτισμό που θέλει να του επιβάλει ο εισβολέας. Ως εκ τούτου, οποιαδήποτε κριτική προς την ηγεσία της ελληνικής Bουλής, επειδή δεν φρόντισε εκ των προτέρων να του υποδείξει τους κανόνες που ισχύουν στον μικρόκοσμο της δημοκρατίας μας, είναι άτοπη. Ο Ζελένσκι έκρινε ότι την ομιλία του έπρεπε να τη συνοδεύσει ένας ομογενής, ο οποίος μάχεται για να υπερασπιστεί τη Μαριούπολη. Το όνομά του είναι Μιχαήλ, έχει φυσιογνωμία φτωχοδιαβόλου και ανήκει στο περιώνυμο Τάγμα Αζόφ. Η κίνηση του Ζελένσκι είναι μάλλον προφανής. Το Τάγμα Αζόφ είναι η αιχμή του δόρατος της ρωσικής προπαγάνδας, που υποστηρίζει ότι η Ουκρανία κυβερνάται από νεοναζί. Ο Ζελένσκι γνωρίζει ότι η διείσδυση της πουτινικής ιδεολογίας στη χώρα μας είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ ό,τι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές δημοκρατίες. Θεώρησε ότι η εμφάνιση του Μιχαήλ θα μπορούσε να αλλάξει τις εντυπώσεις. Στο κάτω κάτω, μόλις μία εβδομάδα πριν ο πρόξενος κ. Ανδρουλάκης είχε πει πως μπορεί ιδεολογικά να διαφωνεί με τους στρατευμένους στο τάγμα, όμως αυτοί τους έφερναν φαγητό στις μέρες της πολιορκίας. Με άλλα λόγια, όταν πολεμάς για τη σωτηρία της πατρίδας σου, οι ιδεολογικές και οι πολιτικές διαφορές έρχονται σε δεύτερη μοίρα. A la guerre comme à la guerre.

Ο Ζελένσκι, προφανώς, δεν είχε προβλέψει τις δημοκρατικές ευαισθησίες του μπαρουτοκαπνισμένου Νίκου Φίλη, ο οποίος αποχώρησε επιδεικτικά. Η δημοκρατία μας έχει αυστηρούς κανόνες συμπεριφοράς. Ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει, αρκεί να μην προσπαθεί να σε πείσει ότι κάνεις λάθος. Οι σύντροφοί του παρέμειναν στις θέσεις τους, όμως δεν καταδέχτηκαν να χειροκροτήσουν, και όσοι τα κατάφεραν, όπως ο Τσίπρας, ήταν σαν να σκουπίζουν τις παλάμες τους από τα ψίχουλα του φαγητού. Το θέαμα θα ήταν θλιβερό αν δεν το είχαμε συνηθίσει. Τα ήθη της δημοκρατίας μας δεν διαφέρουν από τα ήθη της παλιάς γειτονιάς. Το ΚΚΕ απείχε από την τελετή, μάλλον λόγω νηστείας της Σαρακοστής, οι άλλοι δύο που επίσης απείχαν έχουν το ακαταλόγιστο και ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρών, όμως έκανε ό,τι μπορούσε για να καταλάβουμε πως έπασχε από αλλεργικό κνησμό. Είναι οι ενάρετες νύφες της δημοκρατίας και δεν μιλάνε με τις αστεφάνωτες.

Και εννοείται ότι αν, ο μη γένοιτο, η Ελλάδα βρεθεί στη θέση της Ουκρανίας, όλοι αυτοί θα καταριούνται όσους θα τους φερθούν όπως αυτοί φέρθηκαν στον Ζελένσκι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή