Σύγκρουση δύο κόσμων

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο κόσμος πλέον δεν συγκλίνει, αλλά αποκλίνει. Οποιος διατηρούσε ακόμη την παραμικρή αμφιβολία θα πρέπει να έχει πειστεί ύστερα από τα κατακλυσμιαία γεγονότα της τελευταίας περιόδου, με πιο πρόσφατο το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών. Στην εποχή μας τίποτε δεν μπορεί πια να θεωρείται δεδομένο. Αντιθέτως, αυτό που θεωρούσαμε πριν από λίγα χρόνια εντελώς απίθανο μπορεί να γίνει πραγματικότητα.

Η κατάρρευση του παραδοσιακού πολιτικού συστήματος και των ιδεολογιών που πρέσβευε έχει αρχίσει να παγιώνει στις δυτικές κοινωνίες μια εξαιρετικά περίπλοκη και σαφώς απρόβλεπτη κατάσταση, δύσκολα διαχειρίσιμη και ακόμη πιο δύσκολα αντιμετωπίσιμη. Σε συνδυασμό με την αστραπιαία εξάπλωση της τεχνολογίας και τις ανατροπές που φέρνει σε όλα τα επίπεδα, μεγεθύνει τις ανισότητες και προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα χάσματα στο εσωτερικό των κοινωνιών.

Δίπλα στους ευνοημένους της τεχνολογικής εξέλιξης, που καταλαμβάνουν τις νέες θέσεις εργασίας υψηλών προδιαγραφών και αμοιβών, βρίσκονται αυτοί που νιώθουν αποκλεισμένοι· όσοι χάνουν τις δουλειές χαμηλότερων απαιτήσεων, που καταργούνται ή καθίστανται περιττές. Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο και καθίσταται εκρηκτική, με τις αλλεπάλληλες κρίσεις της πανδημίας, της μετανάστευσης και τώρα της ακρίβειας.

Τα τμήματα του πληθυσμού που νιώθουν περιθωριοποιημένα και αντιμετωπίζουν το φάσμα της φτώχειας αναζητούν απεγνωσμένα λύσεις και είναι ευάλωτα σε κάθε είδους υποσχέσεις για ένα καλύτερο αύριο. Δεν είναι ασφαλώς τυχαίο ότι η Λεπέν, στον πρώτο γύρο, επικράτησε στους ψηφοφόρους των παραγωγικών ηλικιών, κυρίως από τις αγροτικές περιοχές και την περιφέρεια, ενώ η δύναμη του Μακρόν ήταν στα μεγάλα αστικά κέντρα και στους συνταξιούχους.

Αυτοί οι δύο διαφορετικοί κόσμοι θα συγκρουστούν και θα κρίνουν το τελικό αποτέλεσμα. Από τη μία πλευρά η αστική Γαλλία, που καταλαβαίνει ότι πρέπει να αλλάξει για να ανταποκριθεί στις σαρωτικές τεχνολογικές και οικονομικές προκλήσεις της εποχής. Από την άλλη η Γαλλία της περιφέρειας, επιφυλακτική, αν όχι φοβική, απέναντι στην καινοτομία, που αγωνίζεται για να τα βγάλει πέρα, ανησυχεί για τη μετανάστευση. Επιπλέον είναι αγανακτισμένη με τον Μακρόν, καθώς πιστεύει ότι με τη συμπεριφορά του ενσαρκώνει την αλαζονεία των προνομιούχων και αδιαφορεί για τον απλό πολίτη.

Εάν σε αυτήν τη σύγκρουση επικρατήσουν οι απογοητευμένοι, θα νικήσει και η Λεπέν. Εκτός και αν οι ψηφοφόροι του μεσαίου χώρου, οι μετριοπαθείς και σιωπηλοί που απεχθάνονται τις δυσάρεστες περιπέτειες, προσφέρουν για άλλη μία φορά σωσίβιο στο Μακρόν. Το ερώτημα, όμως, είναι έως πότε θα δέχονται να παίζουν τον ρόλο της πολύτιμης εφεδρείας ενόσω δεν δίνονται λύσεις σε πραγματικά και ζέοντα προβλήματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή