Όπλα πάνε κι έρχονται…

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ημεταφορά όπλων από την Κίνα στη Σερβία προκάλεσε ανησυχίες στη Δύση, μολονότι ο πρόεδρος Βούτσιτς έσπευσε να ανακοινώσει ότι η χώρα του σχεδιάζει να αγοράσει και γαλλικά μαχητικά Rafale.

Εως τώρα, οι Σέρβοι προμηθεύονταν οπλισμό κυρίως από τη Ρωσία και για να τηρούν τις ισορροπίες κάπου κάπου αγόραζαν και από τους Τούρκους και τους δυτικούς. Τώρα, για την ενίσχυση του οπλοστασίου τους στρέφονται (και) προς την Κίνα, που τείνει να μετατρέψει τη Σερβία στο κατεξοχήν εφαλτήριό της για τη διείσδυσή της στην Ευρώπη. Το ερώτημα είναι γιατί τέτοια πρεμούρα των Σέρβων να αγοράσουν πανάκριβα όπλα, από τη στιγμή που κανένας από τους κοντινούς τους γείτονες δεν είναι σε θέση να τους απειλήσει σοβαρά. Είναι, φυσικά, δικαίωμά τους να σχεδιάζουν την προστασία της εδαφικής τους ακεραιότητας στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Ομως, δεν μπορούν να θεωρηθούν αδικαιολόγητες και οι ανησυχίες των όμορων κρατών. Και ας έσπευσε να χαρακτηρίσει ως τέτοιες τις αντιδράσεις του Μαυροβουνίου και του Κοσόβου (σε πρώτη φάση) ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς. Το σημερινό δόγμα του Βελιγραδίου περί «σερβικού κόσμου», κατά το «ρωσικός κόσμος» στο όνομα του οποίου ο Πούτιν έπνιξε τη Μαύρη Θάλασσα στο αίμα, ή και του Μιλόσεβιτς παλαιότερα, «όλοι οι Σέρβοι σε μια Σερβία», που μετέτρεψε τη Γιουγκοσλαβία σε ερείπια, συντηρεί έντονη την καχυποψία για σερβική επιθετικότητα και βλέψεις στα δυτικά Βαλκάνια. Πολλώ μάλλον τώρα, που ο φόβος για μεταφορά σε αυτά της ουκρανικής κρίσης, με μοχλό το σερβικό ζήτημα, πλανάται μετά και τις σχετικές απειλές της Μόσχας, της οποίας το Βελιγράδι είναι ο πιστός σύμμαχος στην περιοχή. Προετοιμάζεται για κάτι η ηγεσία του Βελιγραδίου και συσσωρεύει όπλα; Μόνον ο Βούτσιτς το γνωρίζει.

Το σίγουρο είναι ότι ο εξοπλισμός της Σερβίας οδηγεί ενστικτωδώς σε εξοπλιστική κούρσα όλα τα Βαλκάνια, με την Κροατία να «τρέχει» ήδη πρόγραμμα αγοράς σύγχρονων πολεμικών αεροσκαφών και τη Βουλγαρία να σχεδιάζει τον εκσυγχρονισμό και την αναβάθμιση του οπλοστασίου της. Ο Βούτσιτς είναι ένας απρόβλεπτος ηγέτης. Μέχρι τώρα αγοράζει όπλα (και όχι μόνον) από παντού, για να τα έχει με όλους καλά, αλλά πλέον τα πράγματα δυσκολεύουν για εκείνον. Οι δραματικές εξελίξεις στο Ουκρανικό και ο κίνδυνος μεταφοράς της κρίσης στις ανατολικές ακτές της Αδριατικής θα τον υποχρεώσουν να διαλέξει στρατόπεδο.

Η Σερβία κρατάει το κλειδί της ειρήνης και της σταθερότητας στα Βαλκάνια και θα πρέπει να αποφασίσει με ποιους (Ρώσους ή δυτικούς) θα πάει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή