Ματιά στο χάος

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ηδη η μισή Ευρώπη, τουλάχιστον η μισή Ανατολική Ευρώπη, μεθυσμένη από την αγία της πλάνη, βαδίζει τραγουδώντας προς την άβυσσο. Τραγουδά μεθυσμένα και υμνητικά, όπως τραγουδούσε ο Ντιμίτρι Καραμάζοφ. Γελά ο αστός για το τραγούδι αυτό που τον προσβάλει, αλλά ο άγιος και ο προφήτης το ακούει με δάκρυα».

Με αυτές τις λέξεις έκλεινε ο Γερμανός συγγραφέας Χέρμαν Εσσε, το 1919, μια ολιγοσέλιδη μελέτη του, με την οποία επιχειρούσε να συνθέσει την εικόνα «του ανθρώπου της Ρωσίας» από τους ήρωες της οικογένειας των Καραμάζοφ του ομώνυμου μυθιστορήματος του Ρώσου συγγραφέα Φιόντορ Ντοστογιέφσκι.

Ηταν μια απόπειρα κατανοήσεως του πνεύματος που διέπει την Ανατολή. Ηταν η εποχή μετά τον Μεγάλο Πόλεμο, όταν η παλαιά ευρωπαϊκή τάξη πραγμάτων κατέρρευσε, έπειτα από φθίνουσα ιστορία χιλίων χρόνων, ενώ οι καλλιτέχνες και οι διανοούμενοι προεξοφλούσαν τη συντέλεια ή έστω την παρακμή της Δύσεως.

Στις μέρες μας, η Δύση, με επικεφαλής τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ξεκίνησε μια εκστρατεία εναντίον της Ρωσίας με στόχο την ανατροπή του προέδρου της σε πρώτη φάση και απώτερο ζητούμενο –πέραν της οικονομικής και της πολιτικής κυριαρχίας– την ιδεολογική μετάλλαξη της Ανατολής κατά τα πρότυπα της Δύσεως.

Ιεραποστολικό εγχείρημα, εν συντομία, με μεταφυσικές περίπου αναφορές, όπου κυριαρχεί το άσπρο-μαύρο, οι αποχρώσεις δεν είναι ανεκτές, και όπου η μάχη του Καλού εναντίον του Κακού είναι αμείλικτη και ο διαχωρισμός απόλυτος.

Μόνον που εάν υπάρχει κάτι που διδάσκει η Ιστορία είναι πως πριν από μία σύγκρουση οι επιδιώξεις των εμπλεκομένων είναι απόλυτα σαφείς, αλλά συχνότατα το αποτέλεσμα ενός πολέμου είναι κάτι που δεν το θέλησε κανείς. Και αυτό στην παρούσα συγκυρία δεν είναι άλλο από έναν πόλεμο πυρηνικό, καθώς η σύγκρουση στο πεδίο μάχης λαμβάνει καθημερινώς διαστάσεις απεχθέστερες και οι προκλήσεις κλιμακώνονται από όλες τις πλευρές.

Εάν, όπως διακηρύττει urbi et orbi ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο Ρώσος ομόλογός του είναι όντως το βδέλυγμα της ανθρωπότητος, που πρέπει να εξαφανισθεί από προσώπου γης, τότε διερωτάται ο κοινός πολίτης τι θα τον εμποδίσει να κάνει χρήση του ρωσικού πυρηνικού οπλοστασίου, επικαλούμενος την υπεράσπιση της χώρας του.

Από την άποψη αυτή ίσως και να μην είναι εντελώς τυχαίο ότι η κ. Μαρίν Λεπέν, πριν από λίγες μέρες, έσπευσε να δηλώσει ότι εάν αναδειχθεί νικήτρια στις προεδρικές εκλογές της επομένης Κυριακής, θα αποσύρει τις γαλλικές πυρηνικές δυνάμεις από τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ, επικεφαλής της οποίας είναι πάντα Αμερικανός στρατηγός.

Για εμάς τους ελληνορθόδοξους χριστιανούς αρχίζει η Εβδομάδα των Παθών, που οδηγεί στη Σταύρωση και στη συνέχεια στην Ανάσταση του Θεανθρώπου. Ας επικεντρωθούμε συνεπώς σε αυτό το ύψιστο γεγονός που προεξοφλεί τη λύτρωση της ανθρωπότητος. Και ας έχουμε υπόψιν ότι τους «ισχυρούς της γης» που εμπλέκονται στον πόλεμο, εμείς τους αναδείξαμε με «δημοκρατικές διαδικασίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή