Οι περιπέτειες του φωτός

Το Αγιον Φως, που για ψηφοθηρικούς λόγους έφερε αεροπορικώς ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1988, είναι μία από εκείνες τις δοξασίες που καλλιεργούν όλες οι κυβερνήσεις για τους ίδιους λόγους

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Αγιον Φως, που για ψηφοθηρικούς λόγους έφερε αεροπορικώς ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1988, είναι μία από εκείνες τις δοξασίες που καλλιεργούν όλες οι κυβερνήσεις για τους ίδιους λόγους. Ο πρωτοπρεσβύτερος του Οικουμενικού Πατριαρχείου π. Γεώργιος Τέτσης έγραψε «για τη διαπόμπευση του Αγίου Φωτός με την οργανωμένη αεροπορική μεταφορά του στον ελλαδικό χώρο, συνοδεία κυβερνητικών παραγόντων, τιμητικών αγημάτων, ευζώνων και προσκόπων (και φυσικά τηλεοπτικών συνεργείων!)» («Το Βήμα», 21.4.2006). Συμπλήρωσε δε ότι «το μυστήριο που καλλιεργήθηκε γύρω από το τελετουργικό της αφής του Αγίου Φωτός και οι λαϊκές περί αυτού αντιλήψεις στις μέρες μας συνετέλεσαν στην οικειοποίηση και εκμετάλλευση από εξωεκκλησιαστικούς κύκλους της άκρως συμβολικής και κατανυκτικής αυτής λειτουργικής πράξεως». Πολλές λεπτομέρειες περί του «θαύματος» υπάρχουν στο εκπληκτικό βιβλίο του συναδέλφου Δημήτρη Αλικάκου «Λύτρωση – Περί του Αγίου Φωτός» (εκδ. Εκκρεμές).

Το εκπληκτικό, όμως, είναι ότι ακόμη και σε εποχές ακραίας φτώχειας του κράτους (2010-2019) κάθε κυβέρνηση έστελνε ένα πρωθυπουργικό αεροσκάφος –από εκείνα που όλοι είπαν ότι θα πουλήσουν ως περιττή σπατάλη για το χρεοκοπημένο Δημόσιο– για να να υποδεχθούμε το φως με τιμές αρχηγού κράτους! Το κόστος της μεταφοράς «είναι ένας γρίφος τυλιγμένος σ’ ένα μυστήριο το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο μέσα σ’ ένα αίνιγμα». Ο δικτυακός τόπος insidestory.gr επικοινώνησε «τηλεφωνικά ή γραπτά με όλα τα συναρμόδια υπουργεία. Συγκεκριμένη και επίσημη απάντηση δεν λάβαμε από κανένα» (12.4.2017). Σιγά μη μάθουν οι φορολογούμενοι πόσα πληρώνουν για την ψηφοθηρία των πολιτικών. Η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αρνήθηκε να απαντήσει ακόμη και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο, σε ερώτηση που έκαναν οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (18.5.2015)!

Φέτος η έλευση του Αγίου Φωτός έχει άλλες περιπέτειες. Οπως διαβάζουμε στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας «Εστία» (20.4.2022), «το Πάσχα αυτό έρχεται να σκιασθεί από μιαν αψυχολόγητη ενέργεια της κυβερνήσεως, που προκάλεσε την ενόχληση (για να μην πούμε τίποτε χειρότερο) του Αρχιεπισκόπου. (…) Το Αγιον Φως δεν θα έρθει με κυβερνητικό αεροπλάνο, αλλά θα μεταφερθεί με εμπορική πτήση. (…) Αυτό όμως είναι το ολιγώτερο. Η κυβερνητική αντιπροσωπεία δεν θα μεταβεί στην Ιερουσαλήμ το Μεγάλο Σάββατο όπως είναι εθιμικώς καθιερωμένο. Θα εβρίσκεται εκεί από τη Μεγάλη Παρασκευή (…) ουσιαστικώς απέκλεισαν την Εκκλησία της Ελλάδος».

Επομένως, ένα συμπέρασμα προκύπτει και γι’ αυτή την κυβέρνηση: όποιος ανακατεύεται με δοξασίες, τον τρώνε τα fake news.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή