Η επανεκλογή του κ. Μακρόν

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αίσθημα ανακουφίσεως οι Βρυξέλλες και οι ηγέτες της Ε.Ε. αντέδρασαν στο αποτέλεσμα του δευτέρου γύρου των γαλλικών προεδρικών εκλογών και έσπευσαν να χαρακτηρίσουν την επανεκλογή του κ. Εμανουέλ Μακρόν στο προεδρικό αξίωμα της χώρας του «νίκη για την Ευρώπη».

Το ερώτημα που τίθεται είναι τι εννοεί κανείς στις μέρες μας αναφερόμενος στην «ενωμένη» Ευρώπη, δοθέντος ότι εκόντες άκοντες οι ηγέτες της Ε.Ε. είναι προσδεδεμένοι απολύτως πλέον στο άρμα του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, με άμεση συνέπεια την οικονομική κρίση που σαρώνει την ήπειρο.

Η νίκη του κ. Μακρόν χαρακτηρίζεται από ορισμένους «πύρρειος». Θα ήταν όμως σκόπιμο και συνετότερο να αποφεύγονται προσδιορισμοί τόσο κατηγορηματικοί, διότι οι εξελίξεις δεν είναι δυνατόν να προεξοφληθούν.

Ωστόσο, είναι ακριβές ότι –όπως προκύπτει από τον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών– το ποσοστό αποδοχής της πολιτικής του κ. Μακρόν ήταν μόνον 28%, υπολειπόμενο από το άθροισμα του ποσοστού του 30,3% της εθνικιστικής Δεξιάς, που συγκέντρωσαν η κ. Μαρίν Λεπέν και ο κ. Ερίκ Ζεμούρ.

Είναι σαφές πως η Γαλλία είναι χώρα πολιτικώς διαιρεμένη, με την εθνικιστική Δεξιά να βρίσκεται σε άνοδο, εάν κανείς λάβει υπόψη ότι η κ. Λεπέν κατάφερε να εξασφαλίσει ποσοστό 41,42%. Και αυτό είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει τους θιασώτες της ευρωπαϊκής ιδέας.

Ο εθνικισμός βεβαίως στη Γαλλία αλλά και σε άλλες χώρες της Ενώσεως είναι μια νοσταλγική αναπόληση της εποχής των εθνικών κρατών. Είναι εν ολίγοις μια έμπρακτη διαμαρτυρία στην κυριαρχούσα τάση καταργήσεως των εθνικών διαφορών, που αναδείχθηκαν με την επικράτηση της εθνικής αστικής τάξεως, μετά την επανάσταση του 1789.

Πρόκειται για μια μάχη μέχρι εξοντώσεως, που άρχισε και θα συνεχισθεί στη Γαλλία αλλά ενδεχομένως και αλλού. Μόνον που ο στόχος των πάσης φύσεως αντισυστημικών πολιτικών, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να είναι το «ισοπεδωτικό» πολιτικό και πολιτισμικό ιδεολόγημα της Ε.Ε., αφού η Ευρώπη για τρίτη φορά σε έναν αιώνα κυριαρχείται από τις ΗΠΑ. Και ασφαλώς ο κ. Μακρόν δεν είναι εις θέσιν να αλλάξει την πορεία των ευρωπαϊκών πραγμάτων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή