Ερήμην της πραγματικότητας

Ερήμην της πραγματικότητας

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν πιστέψουμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είναι βέβαιο πλέον ότι η μεγάλη αύξηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα δεν οφείλεται στη διεθνή ενεργειακή κρίση. Μέχρι πρότινος η ευθύνη ανήκε αποκλειστικά και μόνο στη «βίαιη απολιγνιτοποίηση και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ», τις οποίες προώθησε η κυβέρνηση. Τις τελευταίες ημέρες, όμως, η εμβριθής ανάλυση του ΣΥΡΙΖΑ απέκτησε επιτέλους τη διάσταση και το βάθος που της έπρεπε, καθώς της είχε διαφύγει ο καθοριστικός ρόλος του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ στην εκτόξευση των λογαριασμών. «Οσο τα golden boys του κ. Μητσοτάκη ζουν στη χλιδή, τόσο οι πολίτες θα πληρώνουν τα σπασμένα τους στους λογαριασμούς του ρεύματος», δήλωσε ο εκπρόσωπός του.

Σε όλους είχε διαφύγει η απλούστατη, τελικά, λύση στην ενεργειακή κρίση, στην οποία βυθίζεται όλη η Ευρώπη και κυριαρχεί στις κορυφαίες ειδήσεις των μέσων ενημέρωσης ανά την υφήλιο. Αν τα μέλη της διοίκησης της ΔΕΗ δούλευαν αμισθί ή έστω είχαν δεχθεί να έχουν χαμηλές αποδοχές, η μείωση της τιμής ρεύματος και η ανακούφιση των νοικοκυριών θα ήταν δεδομένη. Ούτε οι ευρωπαϊκές χώρες θα ήταν διχασμένες ούτε από τον Πούτιν θα εξαρτιόταν η Ευρώπη, ίσως να είχαμε γλιτώσει και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η πραγματικότητα είναι διαφορετική βέβαια, αλλά αν αυτό συμβαίνει, τόσο το χειρότερο για την ίδια, όχι πάντως για τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο οποίος, αγνοώντας την επιδεικτικά, επιμένει στο ίδιο, μονότονο ρεπερτόριό του: υπεραπλούστευση των προβλημάτων, εσχατολογικές προβλέψεις καταστροφών, ανεξάντλητος λαϊκισμός και προσωποποίηση των ευθυνών στον «ανάλγητο, νεοφιλελεύθερο» πρωθυπουργό.

Την ίδια στιγμή που υποστηρίζει ότι «συνιστά μέγιστη προσβολή προς τους πολίτες την ώρα που τα ελληνικά νοικοκυριά δοκιμάζονται από την ακρίβεια, λόγω της ανεπάρκειάς του και της ασυλίας που παρέχει στην αισχροκέρδεια, να ταξιδεύει στη Σκωτία για να αποκτήσει τεχνογνωσία στην αξιοποίηση βασιλικών κτημάτων», κάνει τα στραβά μάτια σε αυτό που συνέβη το Πάσχα. Παρά την εκτόξευση της τιμής των καυσίμων και την αύξηση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων, τα νησιά και η περιφέρεια γέμισαν από εκδρομείς.

Φυσικά το γεγονός αυτό δεν σημαίνει ότι πρόβλημα ακρίβειας δεν υπάρχει ή ότι όλο και περισσότεροι συμπολίτες μας στριμώχνονται και ασφυκτιούν οικονομικά. Το θέμα όμως είναι αν επιδιώκεις να προτείνεις λύσεις για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα και να προσφέρεις ανακούφιση και διέξοδο ή αν απλώς θες να κεφαλαιοποιήσεις τη δυσαρέσκεια και την οργή, χαϊδεύοντας αυτιά με ανύπαρκτες μαγικές λύσεις. Ανοίγοντας έτσι τον δρόμο σε αυτόκλητους μεσσίες, που ευτυχώς στην Ελλάδα δεν έχουν κάνει ακόμη την εμφάνισή τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή