Ο ταλαντούχος κ. Μασκ και το νέο του παιχνίδι

Ο ταλαντούχος κ. Μασκ και το νέο του παιχνίδι

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oι εκ γενετής αισιόδοξοι θεωρούν θετικό το γεγονός ότι αγόρασε το Twitter ο Ελον Μασκ. Ανθρωπος εφευρετικός με δραστηριότητες εξόχως καινοτόμες (από το Paypal και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ώς την Space X), έχει διακηρύξει ότι θα κάνει το χαοτικό μέσο κοινωνικής δικτύωσης πιο ανοιχτό και δημοκρατικό, συνώνυμο της ελευθερίας έκφρασης. Στις χειροπιαστές δεσμεύσεις του περιλαμβάνονται η δυνατότητα διόρθωσης ενός tweet, η καταπολέμηση των bots και των ανώνυμων τρολς και η παροχή βήματος ακόμη και στους μεγαλύτερους εχθρούς του. Οι πιο δύσπιστοι, και σε αυτούς συγκαταλέγομαι, αναρωτιούνται: πώς μπορεί ένας και μόνο ιδιώτης να εγγυηθεί τη βέλτιστη λειτουργία του μέσου;

Οι παλιότερες επιδόσεις του Μασκ στον τομέα της ελευθερίας έκφρασης ενισχύουν τις αμφιβολίες μας. Στο παρελθόν ο ιδρυτής της Tesla είχε αποκαλέσει «παιδόφιλο» τον Βρετανό σπηλαιολόγο Βέρνον Ανσγουορθ, ο οποίος είχε βοηθήσει στην επιχείρηση απεγκλωβισμού 12 αγοριών σε ορυχείο της Ταϊλάνδης. Στη συνέχεια μάλιστα πλήρωσε έναν ντετέκτιβ 50.000 ευρώ για να βγάλει τα άπλυτα του Βρετανού στη φόρα, όταν εκείνος τον κατηγόρησε ότι η προσπάθειά του να βοηθήσει την επιχείρηση απεγκλωβισμού είχε αποκλειστικό κίνητρο την προσωπική του προβολή.

Oταν πρώην τεχνικός σε εργοστάσιο της Tesla στη Νεβάδα άφησε να διαρρεύσουν απόρρητες πληροφορίες που αμφισβητούσαν τα περιβαλλοντικά διαπιστευτήρια του κολοσσού, ο Μασκ προσέφυγε δικαστικά εναντίον του και απαίτησε αποζημίωση 400.000 δολάρια. Η δυσανεξία του απέναντι στην ελευθερία έκφρασης επεκτείνεται σε θέματα συνδικαλισμού στην Tesla, αφού επανειλημμένως έχει επιτεθεί μέσω Twitter σε όσους επιχειρούν να οργανωθούν στο εσωτερικό της εταιρείας του. Oταν τέλος εγκαινιάστηκε το εργοστάσιο της Tesla στο Βερολίνο, το δεύτερο κρατικό κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης αποκλείστηκε επιδεικτικά από τη δημοσιογραφική κάλυψη, επειδή «δεν απολαμβάνει της εμπιστοσύνης της εταιρείας», λόγω προγενέστερων αρνητικών ρεπορτάζ.

Κάπως έτσι θα εφαρμόζει ο Μασκ την ελευθερία έκφρασης και στο νέο του παιχνίδι, το Twitter; Εκτός αν το μοναδικό ζητούμενο είναι να επανακάμψει στο μέσο ο Ντόναλντ Τραμπ, να αμφισβητεί εκ νέου το δημοκρατικό πολίτευμα και να υποκινεί ένοπλες συγκρούσεις μέσα στο Καπιτώλιο, να διαχέονται επικίνδυνες όσο και φονικές ψευδείς ειδήσεις για τα εμβόλια και τον κορωνοϊό, να καλλιεργείται ασύδοτα το μίσος και οι θεωρίες συνωμοσίας. Προφανώς τον ίδιο τον Μασκ δεν τον πειράζει γιατί παρακολουθεί τις αναρτήσεις μόλις 114 ορθολογικών χρηστών (ανάμεσά τους του BBC Science και της ΝΑSA), ενώ έχει ένα στρατό 86,3 εκατ. φανατικών οπαδών, ισχυρότερων από πολλές χιλιάδες bots και τρολς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή