«Επιστροφή» ΗΠΑ στα Βαλκάνια

«Επιστροφή» ΗΠΑ στα Βαλκάνια

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Από τις αρχές της εβδομάδας η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ πραγματοποιεί περιοδεία στα Δυτικά Βαλκάνια. Επισκέφθηκε την Πρίστινα, το Βελιγράδι, τη Βοσνία και στο πρόγραμμά της είχε το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία. Πρόκειται για ένα ταξίδι-αστραπή σε χώρες όπου συντηρούνται εστίες έντασης τις οποίες οι Δυτικοί ανησυχούν ότι μπορεί να συνδαυλίσει η Ρωσία, ώστε να μεταφέρει την ουκρανική κρίση στα Βαλκάνια, κάτι που η Μόσχα έχει υπαινιχθεί διά του Σεργκέι Λαβρόφ και όχι μόνο. Ποιες είναι αυτές; Η διένεξη Σερβίας – Κοσόβου, η ετοιμόρροπη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η καχυποψία στις σχέσεις Σερβίας και Μαυροβουνίου και, ανατολικότερα, η εν εξελίξει διαμάχη της Βουλγαρίας με τη Βόρεια Μακεδονία, που κρατάει τη δεύτερη εκτός ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ε.Ε.

Φέρνει μαζί της η απεσταλμένη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ μαγικό φάρμακο διά του οποίου θα επουλώσει μονομιάς πληγές αιώνων ποτισμένες με αίμα και καχυποψία και θα εξαλείψει έτσι τους λόγους που θα επέτρεπαν στη Μόσχα να κάνει άνω κάτω την περιοχή; Προφανώς όχι. Σηματοδοτεί όμως την επιστροφή των Αμερικανών στα Βαλκάνια, και ειδικά στα Δυτικά, σε μια περίοδο επικίνδυνης αβεβαιότητας. Πολύ πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, το ενδιαφέρον των ΗΠΑ για τα Βαλκάνια έδειχνε να ατονεί, με τους Αμερικανούς να έχουν άλλες γεωπολιτικές προτεραιότητες (Κίνα, νοτιοανατολικός Ειρηνικός κ.ά.), αφήνοντας στους Ευρωπαίους τις τύχες της «πίσω αυλής» τους. Στη σκέψη όμως ότι οι ΗΠΑ τα μαζεύουν και φεύγουν αφήνοντας πίσω κενό ισχύος σε ασταθές περιβάλλον, τους Βαλκάνιους κατέλαβε σύγκρυο. Γιατί ήταν (και παραμένει) το αμερικανικό «χέρι» που εγγυόταν τον μεταπολεμικό συνοριακό χάρτη της Βαλκανικής και συγκρατούσε τις όποιες φυγόκεντρες εθνοτικές διαφορές οι οποίες θα μπορούσαν να ρίξουν και πάλι τη Βαλκανική σε «μαύρη τρύπα». Και οι Ευρωπαίοι; Στα μάτια των λαών της Δυτικής Βαλκανικής, αποδείχθηκαν ανίκανοι ή και αδιάφοροι να διαδεχθούν τους Αμερικανούς, με αποκορύφωμα τον εμπαιγμό, όπως τον εκλαμβάνουν πολίτες και ηγεσίες, γύρω από την ένταξη των χωρών τους στην Ε.Ε. Τώρα, με σύννεφα μιας ανάφλεξης να κατευθύνονται από τη Μαύρη Θάλασσα προς την ανατολική ακτή της Αδριατικής, οι Αμερικανοί σπεύδουν να τη θωρακίσουν. Η Ντόνφριντ διεμήνυσε ότι τα Δυτικά Βαλκάνια βρίσκονται στο επίκεντρο της εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, υποσχόμενη βοήθεια για τη διευθέτηση των εκκρεμοτήτων. Και ταυτόχρονα οι Αμερικανοί ενισχύουν, με χρήμα και όπλα, την αμυντική ασπίδα απέναντι στην κλιμακούμενη ρωσική διείσδυση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή