90 χρόνια πριν στην «Κ»…1- 5 -1932

90 χρόνια πριν στην «Κ»…1- 5 -1932

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΑΙΟΤΗΤΕΣ: Οι σοσιαλισταί σπουδασταί του Πολυτεχνείου της Βιέννης εξετράπησαν εις τρομοκρατικάς εκδηλώσεις εναντίον των Εβραίων σπουδαστών ή εκείνων οι οποίοι εφαίνοντο Εβραίοι, και τους απεδίωξαν εκ των σχολών αφού τους εκακοποίησαν. Δύο σπουδασταί της αρχιτεκτονικής σχολής εσύρθησαν από τον τρίτον όροφον εις την αυλήν όπου πλείστοι εθνικισταί τούς ερράπισαν υπό τα όμματα των συντρόφων των, οι οποίοι ηδυνάτουν να τους υπερασπίσουν. Οι τραυματίαι υπερβαίνουν τους είκοσιν. Οι Χιτλερικοί σπουδασταί εδήλωσαν ότι θα προβούν εις νέας εκδηλώσεις αντισημιτικάς εις το Πανεπιστήμιον και την Εμπορικήν Ακαδημίαν.

ΑΔΙΚΙΑ: Εις την οδόν Νταμρερόν η αστυνομία συνέλαβε προχθές μίαν πωλήτριαν κοκαΐνης και ηρωίνης. Συνεπεία της συλλήψεως αυτής ανεκαλύφθησαν και οι πελάται της, τα ονόματα των οποίων τηρούνταν μυστικά, ενώ διά την πωλήτριαν εδόθησαν πληροφορίαι – όνομα, διεύθυνσις, βιογραφία. Ασφαλώς θα πρόκειται περί ανθρώπων κατεχόντων ανωτέραν θέσιν εις την κοινωνίαν, τους οποίους η αστυνομία δεν θέλει να εκθέση. Οπωσδήποτε φαίνεται ότι θα είνε πολύ πλούσιοι διά να ημπορούν να πληρώνουν 60 φράγκα το γραμμάριον την λευκήν σκόνην. Λέγεται ότι θα διωχθούν ποινικώς, το πιθανώτερον όμως είνε ότι η τιμωρία της πωλητρίας θα είνε μεγαλυτέρα. Εάν συμβή αυτό, πρόκειται ασφαλώς περί αδικίας.

ΥΠΟ… ΧΩΡΟΦΥΛΑΚΩΝ: Η κατάστασις εν Δωδεκανήσω χειροτερεύει από ημέρας εις ημέραν. Και τα τελευταία ίχνη ελευθερίας εξηλείφθησαν. Το δίκτυον της εξοντωτικής πολιτικής της ιταλικής κατοχής περιλαμβάνει ήδη τα πάντα. Κατά εσχάτως εκδοθέν διάταγμα, και οι ειρηνοδίκαι ακόμη πρέπει να είναι Ιταλοί και μάλιστα καραβινοφόροι. Κανείς δεν θα ηδύνατο να φαντασθή ιδεωδέστερον τρόπον απονομής δικαιοσύνης εις μέρη δε όπου όλαι σχεδόν αι υποθέσεις είνε ειρηνοδικειακαί. Ολαι αι αστικαί διαφοραί θα λύονται του λοιπού υπό των… χωροφυλάκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή