Ριάλιτι σόου, σάτιρα και πραγματικότητα

Ριάλιτι σόου, σάτιρα και πραγματικότητα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δευτέρα βράδυ, κάθομαι σε ένα μπαρ στην πλατεία Dupont της Ουάσιγκτον και οι διπλανοί μου συζητούν ακόμη το δείπνο της ομοσπονδίας ανταποκριτών του Λευκού Οίκου του Σαββάτου: «Η Αμερική δεν είναι τέλεια, αλλά πραγματικά είναι αρκετά καλή», λέει ένας από την παρέα σχολιάζοντας την πολιτική κουλτούρα, που αναδεικνύει σε κορυφαίο γεγονός την ετήσια σάτιρα στο πρόσωπο του προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών. Παρά τα μέτρα που ήθελαν όλους τους παρισταμένους πλήρως εμβολιασμένους και με τεστ ημέρας, εκφράζουν την ανησυχία τους για το ότι συνέφαγαν με 2.600 άτομα, σε μια εκδήλωση που ο κωμικός Τρέβορ Νόα χαρακτήρισε «το πιο επιφανές super spreader της χώρας».

Το κλίμα στην εκδήλωση ήταν εορταστικό για την επιστροφή σε ένα θεσμό που τιμά την ελευθεροτυπία, αλλά ειδικά φέτος αντανακλούσε και τις προσδοκίες επιστροφής στην κανονικότητα ύστερα από δύο χρόνια πανδημίας. Για πρώτη φορά ύστερα από έξι χρόνια εμφανίστηκε ξανά και ο Αμερικανός πρόεδρος, τον οποίο είδαμε να στηλιτεύει την επιλογή του προκατόχου του να μην τιμήσει με την παρουσία του την εκδήλωση, αστειευόμενος ότι πριν από την COVID-19 υπήρχαν τέσσερα χρόνια πανούκλας.

Ο Νόα προκάλεσε, πάντως, τα περισσότερα γέλια με την καυστική αλλά εύστοχη κριτική του στον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν (ξεχωρίσαμε το αστείο για το πώς η δημοφιλία του ανεβαίνει δίπλα σε ένα μιγά και το πώς, ευτυχώς για τον πρόεδρο Πούτιν, ποτέ δεν γίνεται αυτό που λέει), αλλά και τα μίντια (ιδιαίτερα τα καλωδιακά, σχολιάζοντας ότι το Fox News ξεκινά καλά δημοσιογραφικά αλλά μεταμορφώνεται σε… βρικόλακα όσο πέφτει η νύχτα). Την ίδια στιγμή, όμως, έκλεισε τη βραδιά σημειώνοντας τη σημασία του Τύπου για τη δημοκρατία. Οπως προέτρεψε τους Αμερικανούς δημοσιογράφους, καλό θα είναι να θυμούνται καθημερινά τι θα έκαναν οι Ρώσοι συνάδελφοί τους αν είχαν τη δική τους ελευθερία. Συγκίνηση προκάλεσε και το αφιέρωμα στους δημοσιογράφους που έχουν χάσει τη ζωή τους καλύπτοντας τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η εκδήλωση είναι γνωστή στην πόλη ως ο χορός για τα… σπασικλάκια και σε αυτή συμμετέχουν οι ισχυρότεροι άνθρωποι της Ουάσιγκτον, πολιτικοί και εκπρόσωποι των μίντια. Στις γυναικείες τουαλέτες, η σύμβουλος Ασφαλείας Σούζαν Ράις πούδραρε τη μύτη της συζητώντας με τη δημοσιογράφο Αντρια Μίτσελ. Αλλά στο κόκκινο χαλί ακόμη και η Ντριου Μπάριμορ έπρεπε να φύγει βιαστικά για να κάνει χώρο στην Κιμ Καρντάσιαν, καθώς ένα celebrity έκανε τη μεγαλύτερη αίσθηση ακόμη και σε αυτό το πάρτι, με τον σύντροφό της Πιτ Ντέιβιντσον να έχει μάλιστα ένα τετ α τετ με τον υπουργό Εξωτερικών Αντονι Μπλίνκεν. Εμείς πάλι προσεγγίσαμε την εκπρόσωπο Τύπου του Λευκού Οίκου Τζεν Ψάκι και τον υπουργό Αμυνας Λόιντ Οστιν. Γιατί όσο και αν προσπαθήσουν τα σπασικλάκια να γίνουν κουλ για μία βραδιά, πάλι για την Ουκρανία, τις διεθνείς σχέσεις και το Κογκρέσο θα μιλάνε. Αλλά εδώ συμφωνούμε με τον πρόεδρο Μπάιντεν, ο οποίος δήλωσε ότι η πολιτική δεν είναι ριάλιτι σόου, είναι απλώς η πραγματικότητα.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή