Τρία ταραγμένα χρόνια

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με αφορμή το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας καλό είναι να ρίξουμε μια ματιά όχι στα κυβερνητικά πεπραγμένα της, που δεν είναι ασήμαντα, αλλά στο περιβάλλον εντός του οποίου κινήθηκε και αναπόφευκτα επηρέασε και τα πεπραγμένα της.

Δεν θυμάμαι άλλη ελληνική κυβέρνηση, τουλάχιστον μετά τη Μεταπολίτευση, που να αντιμετώπισε αλληλοδιαδόχως τρεις σοβαρές κρίσεις, εκ των οποίων οι δύο είχαν και σημαντικές οικονομικές παρενέργειες.

Η κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις πήρε ανεξέλεγκτες διαστάσεις όταν χιλιάδες μετανάστες, εργαλειοποιημένοι από την κυβέρνηση της Τουρκίας, επιχείρησαν να εισβάλουν στον Εβρο. Η εισβολή απετράπη, με κινητοποίηση των Ενόπλων Δυνάμεων και των εθνοφυλάκων. Ηταν ένα γερό τεστ στο οποίο η ελληνική κυβέρνηση έλαβε, ομολογουμένως, άριστα. Και αίφνης κλήθηκε να αντιμετωπίσει, μαζί βεβαίως με όλη την ανθρωπότητα, έναν ιό που ουδείς τότε, σε πρώτο χρόνο, γνώριζε τι ακριβώς είναι και πώς θα αντιμετωπιστεί. Και εδώ, σε αυτή τη φάση, ο τρόπος που τον αντιμετώπισε η κυβέρνηση ήταν άψογος και αυτό αναγνωρίσθηκε και από τη διεθνή κοινότητα. Συγχρόνως, με οικονομική στήριξη αυτών που υπέστησαν ζημίες διατηρήθηκε η κοινωνική συνοχή. Το κόστος ανήλθε σε 43 δισ. Στα συν της κυβέρνησης συγκαταλέγεται και η άψογη διοργάνωση της διαδικασίας του εμβολιασμού των πολιτών και η σχετική καμπάνια της ενημέρωσής τους. Ακολούθως, λειτούργησε και λειτουργεί η ατομική ευθύνη.

Το lockdown που εφαρμόσθηκε παγκοσμίως ήταν επόμενο να διαταράξει την εφοδιαστική αλυσίδα, κάτι που προκάλεσε ελλείψεις στην αγορά που έφεραν άνοδο των τιμών. Και ενώ φαινόταν πως η κατάσταση ομαλοποιείτο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αποφάσισε να εισβάλει στην Ουκρανία. Τη συνέχεια τη ζούμε. Εκείνο που δεν γνωρίζουμε είναι πότε και πώς θα καταλήξει αυτή η πολυδιάστατη κρίση.

Υστερα από όλα αυτά, τι να πεις για την κυβέρνηση; Θα μου πείτε «ο καλός ο καπετάνιος στη φουρτούνα φαίνεται». Οι πρωθυπουργοί εκλέγονται για να χειριστούν και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Δεδομένων των πρωτοφανών συνθηκών, που επιβάλλουν επιεική κριτική, νομίζω ότι η κυβέρνηση έκανε το καλύτερο δυνατόν. Αν θέλουμε να βρούμε και αρνητικά στα όσα έκανε, αναμφίβολα θα βρούμε. Πάντως στα δύσκολα κράτησε όρθια την ελληνική κοινωνία. Και αυτό είναι το σημαντικότερο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή