Κάλπικος θρίαμβος σε ρημαγμένη γη

Κάλπικος θρίαμβος σε ρημαγμένη γη

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν πραγματοποιηθεί, θα είναι μια ποταπή επίδειξη ισχύος πάνω στα ερείπια. Σύμφωνα με την υπηρεσία πληροφοριών του ουκρανικού στρατού (GUR), οι Ρώσοι προετοιμάζουν στρατιωτική παρέλαση στη μαρτυρική Μαριούπολη την ερχόμενη Δευτέρα 9 Μαΐου, ημέρα εορτασμού της νίκης της Σοβιετικής Ενωσης επί της ναζιστικής Γερμανίας. «Οι κεντρικές οδικές αρτηρίες της Μαριούπολης καθαρίζονται εσπευσμένα, τα συντρίμμια και τα πτώματα απομακρύνονται μαζί με τα βλήματα που δεν έχουν εκραγεί» ανακοίνωσε η GUR. Οι βάναυσοι εξολοθρευτές αμάχων προσποιούνται τώρα τους ελευθερωτές στους καταρρακωμένους από τη φρίκη, την πείνα και τη δίψα επιζήσαντες, οι οποίοι, αντί για αποτροπιασμό θα πρέπει αντίθετα να επιδείξουν τη «χαρά για την έλευση» (όχι την εισβολή) των «αδελφών» – κι αυτή τη «χαρά» να τη δουν όλοι οι Ρώσοι πολίτες στους δέκτες τους.

Και οι Ρωμαίοι έστηναν θριάμβους, δηλαδή νικηφόρες παρελάσεις των στρατιών, όμως στην έδρα τους, τη Ρώμη, μαζί με τα εκθαμβωτικά αιματοβαμμένα τους λάφυρα. Σπάνια παρήλαυναν σε πόλεις με έντονη την οσμή της καταστροφής και του θανάτου, όπως ο Τίτος, γιος του αυτοκράτορα Βεσπασιανού, με τις λεγεώνες του στην ισοπεδωμένη Ιερουσαλήμ το καλοκαίρι του 70 μ.Χ. Ο Τίτος (αυτοκράτορας από το 79 έως το 81) κατέλαβε την πόλη μετά πολύμηνη πολιορκία προκαλώντας τρομερό αιματοκύλισμα, τον αφανισμό και τον εκτοπισμό χιλιάδων Εβραίων, την πυρπόληση του ναού του Σολομώντα, δεν άφησε «πέτρα πάνω σε πέτρα». Αλλοτε η παρέλαση σε παραδομένα εδάφη είχε συμβολικό χαρακτήρα, όπως εκείνη των Πρώσων στο εξουθενωμένο από την πολιορκία Παρίσι το 1871, κι άλλοτε ήταν μια βάρβαρη προέλαση, όπως της ναζιστικής Βέρμαχτ σε χιλιάδες αποδεκατισμένες πόλεις και πυρπολημένα χωριά. Οι εικαζόμενες προετοιμασίες μετατροπής των ερειπίων της μπαρουτοκαπνισμένης Μαριούπολης σε «κέντρο των εορτασμών αποναζιστικοποίησης» φαντάζουν με φρικιαστική ιλαροτραγωδία πάνω σε καμένη γη, με καρναβαλική αγριότητα ανάμεσα σε συντρίμμια, με τείχη από ψεύτικα τρόπαια που πασχίζουν να πνίξουν τις κραυγές σπαραγμού, οργής και πόνου.

Εορτασμοί νίκης πριν από τη νίκη σε σκηνικό ολέθρου. Αν πραγματοποιηθούν, θα επαληθεύσουν όχι μόνο τον επεκτατικό παροξυσμό του Πούτιν, τη μεγαλοϊδεατική του φρενοβλάβεια, αλλά και μια βαθιά απόγνωση. Την εικόνα του ως πληγωμένο, πολύ επικίνδυνο θηρίο, εγκλωβισμένο στις αποτυχίες ενός όχι εύκολου, πλέον, πολέμου, με άγνωστη έκβαση και ακόμη αψηλάφητο πλανητικό κόστος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή