«Παρεμπόδιση αναχώρησης»

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οποτε στήνεται η ευρωκάλπη πληθαίνουν οι φωνές που αξιώνουν να ενισχυθεί ο ρόλος του Ευρωκοινοβουλίου, διότι αυτό περισσότερο από κάθε άλλο θεσμό ανταποκρίνεται στη ρητορική περί κοινού ευρωπαϊκού οράματος και στην απαίτηση να μειωθεί η εξουσία του διευθυντηρίου. Στο ενδιάμεσο όμως η προσοχή στη λειτουργία του ούτε σταθερή είναι ούτε έντονη. Οταν μάλιστα τα αποτελέσματα στις ψηφοφορίες του δεν περιποιούν τιμή στην περίφημη «εικόνα της Ελλάδας», δηλαδή σε όσους τη φιλοτεχνούν, και κατά δεύτερον στους κυβερνητικούς προπαγανδιστικούς μηχανισμούς και τους δημοσιογραφικούς συμπαραστάτες τους, τότε η είδηση από τις Βρυξέλλες απλώς δεν παίζει. Δεν γράφεται και δεν προβάλλεται στα κανάλια. Ή, αν προβάλλεται, ακούμε πρώτα τη φλύαρη απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για κατιτίς άγνωστό μας, κι έπειτα δίνονται τριάμισι βιαστικά δευτερόλεπτα στο άγνωστο. Ωστε να παραμείνει άγνωστο. Σου λέει, ελευθερία έχουμε, διαδίκτυο επίσης (και μάλιστα από τα πιο αργά διεθνώς, καθότι και από τα πιο ακριβά), σπεύσε και μάθε.

Η είδηση λοιπόν για την άρνηση της Ευρωβουλής να υπογράψει τον προϋπολογισμό της Ε.Ε. για τη Frontex δεν χώρεσε στο μενού όσων μέσων ασχολούνται με την «πραγματική πραγματικότητα». Σπουδαία μέθοδος η αποπληροφόρηση. Σπουδαιότερη ίσως και από την παραπληροφόρηση. Εν πάση περιπτώσει, η Ευρωβουλή αποφάσισε να μην απαλλάξει τη Frontex, διότι δεν είναι καθόλου βέβαιη ότι τηρεί το δίκαιο της Ε.Ε. και προστατεύει τα δικαιώματα όσων ζητούν άσυλο. Είχε άλλωστε να συνεκτιμήσει την παραίτηση του Φαμπρίς Λετζερί, επικεφαλής της Frontex, υπό το βάρος των αποκαλύψεων από έγκριτες εφημερίδες του εξωτερικού και μη κυβερνητικές οργανώσεις για την εμπλοκή της ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής σε παράνομες επιχειρήσεις επαναπροώθησης εκατοντάδων προσφύγων στο Αιγαίο. Συνήθως από κοινού με το ελληνικό λιμενικό.

Η ασπίδα που πρόσφεραν στον κ. Λετζερί ο κ. Μηταράκης, βραβεύοντάς τον για τις «καλές υπηρεσίες του στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης», και ο πρωθυπουργός, που τον δέχτηκε στο Μαξίμου, δεν τον προστάτευσε. Δεν έπεισε δηλαδή την ευρωπαϊκή υπηρεσία καταπολέμησης της απάτης (Olaf) ότι στο προσφυγικό είναι όλα καλώς καμωμένα. Και ότι είναι «πράκτορες του Ερντογάν» δεκάδες Ευρωπαίοι δημοσιογράφοι που επιμένουν για το αντίθετο. Βάσει στοιχείων. Για όσα συμβαίνουν στη θάλασσα και στον Εβρο υπό τον ευφημισμό «παρεμπόδιση αναχώρησης».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή