Παρίσι η Αθήνα;

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H κυβερνητική πρωτοβουλία να νομοθετήσει για να γίνει η Ελλάδα κέντρο Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας, δηλαδή να έρχονται εδώ από όλη τη Μεσόγειο, τις αραβικές χώρες, τα Βαλκάνια και την Ευρώπη για να επιλύουν τις διαφορές τους με διαιτησία, θα όφειλε ίσως να έχει γίνει από χρόνια.

Το να μπορέσει η Αθήνα, η Θεσσαλονίκη και ενδεχομένως και κάποια ακόμη πόλη να γίνει κέντρο Διεθνούς Διαιτησίας, όπως είναι χρόνια τώρα το Παρίσι, το Λονδίνο, η Γενεύη, όπου καταφεύγουν μεταξύ των άλλων Ελληνες εφοπλιστές, επιχειρηματίες και οικονομικοί παράγοντες, δεν κοστίζει κάτι.

Η μόνη προϋπόθεση που αρκούσε για να γίνει το βήμα της διεθνούς επίλυσης διαφορών στη χώρα μας ήταν η θεσμοθέτηση του ανάλογου νομικού καθεστώτος.

Εστω και αργά, το βήμα πρόκειται να ολοκληρωθεί σύντομα με την ψήφιση του σχετικού νόμου από τη Βουλή. Από και πέρα, η ιδιωτική πρωτοβουλία θα δώσει, εάν ο νόμος εφαρμοστεί και δεν μείνει στα χαρτιά, νόημα στον νέο θεσμό, τα οφέλη του οποίου είναι οικονομικά, αναπτυξιακά, επενδυτικά, αλλά και γενικότερα.

Ανάλογες διεθνοποιημένες δραστηριότητες, χιλιοειπωμένες, αναγκαίες και αυτονόητες, δεν έχουν, δυστυχώς, γίνει από χρόνια.

Το πιο ακραίο παράδειγμα είναι η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, τα οποία θα μπορούσαν να νοηματοδοτήσουν πολλά για την πατρίδα μας, τον πολιτισμό της, τις επιστημονικές προοπτικές της, τις τεχνολογικές της δυνατότητες, και να δώσουν και μια ανάσα στην πολυπόθητη οικονομική ανάπτυξη.

Λίγο το καθηγητικό κατεστημένο, περισσότερο οι πολιτικές αγκυλώσεις, τελικά η ίδρυσή τους έμεινε να κουβεντιάζεται για δεκαετίες, ως προοπτική, αλλά ναυάγησε και κατά την τελευταία συνταγματική αναθεώρηση. Η νέα ευκαιρία απέχει πολύ από το σήμερα, καθώς το Σύνταγμα δεν είναι λάστιχο για να αλλάζει σχήμα κάθε τόσο.

Αλλες χώρες στον τομέα αυτόν έχουν κάνει θαύματα. Η Κύπρος διδάσκει πολλά. Τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, όμως, δεν είναι βεβαίως το μόνο που θα μπορούσε να έχει γίνει με διεθνείς προοπτικές, δίνοντας άλλον αέρα σε δυνατότητες και εξέλιξη για τη χώρα και τους συμπολίτες μας.

Πολλά δεν έγιναν, πολλά ωστόσο μπορούν να γίνουν τώρα. Οι γνώσεις των νέων επιστημόνων, οι προοπτικές τους, οι ψηφιακές δυνατότητες δίνουν τις ευκαιρίες για προώθηση ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων σε πολλούς τομείς. Τομείς στους οποίους μπορούμε να κάνουμε βήματα μπροστά και να δώσουμε το στίγμα μας στον παγκοσμιοποιημένο κόσμο.

Ποτέ δεν είναι αργά, για βήματα προόδου, βήματα εξωστρέφειας και σύγχρονων αναζητήσεων. Αρκεί να γίνονται και, κυρίως, να υποστηρίζονται σωστά. Γιατί δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να γίνει Παρίσι η Αθήνα!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή