Ο γάιδαρος των Κυθήρων

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εστεκε δεμένος σ’ ένα χωράφι στα Κύθηρα ποιος ξέρει από πότε, με ελάχιστο φαγητό και νερό. To λουρί από το καπίστρι είχε μπει βαθιά στη μουσούδα του, είχε γίνει ένα με τη σάρκα του. Ο πόνος ήταν αφόρητος. Συνηθισμένα βάσανα για το είδος του, τα γαϊδούρια. Μια κάτοικος του νησιού αποφάσισε να καταγγείλει το περιστατικό. Ο ιδιοκτήτης του συνελήφθη στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας και αφέθηκε ελεύθερος με εισαγγελική διαταγή. Κατάσχεση του ζώου δεν έγινε και ο γάιδαρος «εξαφανίστηκε» από το σημείο στο οποίο βρισκόταν. Η γυναίκα που έκανε την καταγγελία δεν μπορεί να βεβαιωθεί πως είναι καλά, ούτε να φροντίσει την πληγή του.

Σε κτηνιατρείο στο Κερατσίνι ένας γάτος χαροπαλεύει. Εθελοντές διασώστες τον ανέσυραν από αγωγό υδάτων. Ηταν παράλυτος, πυροβολημένος με αεροβόλο. Συνήθης τρόπος εξάσκησης στη σκοποβολή για κάποιους νταήδες να σημαδεύουν αδέσποτα. Και στην Ηλεία, στο αστυνομικό τμήμα όπου πολίτης, αυτόπτης μάρτυρας, έσπευσε να καταγγείλει ότι αγρότης πολτοποίησε με χορτοκοπτικό εννέα κουτάβια, αστυνομικοί προσπάθησαν να τον αποτρέψουν να κάνει μήνυση «γιατί θα μπλέξει».

Ολα αυτά αποτελούν συγκομιδή των τελευταίων ημερών από το μέτωπο της κακοποίησης ζώων. Μαζί, φυσικά, με την κλωτσιά στο γατάκι της Εύβοιας, που έγινε αφορμή να παρέμβει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος. Χρειαζόταν η παρέμβασή του; Γιατί επέλεξε το συγκεκριμένο περιστατικό; Λόγω της έκτασης που πήρε στα σόσιαλ μίντια; Ποιον ωφέλησε πέρα από τον ίδιο και το φιλοζωικό προφίλ του;

Περίπου 4.500 καταγγελίες για εγκλήματα κατά των ζώων γίνονται κάθε χρόνο. Λιγότερες από το 1/5 οδηγούν στον σχηματισμό δικογραφιών και συλλήψεις. Η νομοθεσία είναι πλέον πιο αυστηρή, αλλά η εφαρμογή της χωλαίνει. Το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι μόνον η επιβολή κυρώσεων στους δράστες, αλλά η ουσιαστική αλλαγή των πεποιθήσεων γύρω από τη βία, για το πού μπορεί να επεκταθεί ξεκινώντας από τον αδύναμο κρίκο, τα ζώα. Και αυτή η αλλαγή αφορά και τους πολίτες, αλλά και τους κρατικούς λειτουργούς που καλούνται να εφαρμόσουν τους νόμους.

Η πολιτική, λοιπόν, δεν γίνεται να ασκείται μέσα από το Twitter των υπουργών, ούτε οι θεσμοί να λειτουργούν με την παρέμβασή τους. Το κράτος, όπως λέει η φίλη μου η Μυρτώ, είναι σαν τα παιδιά: αν τους δένεις μονίμως τα κορδόνια των παπουτσιών, δεν θα μάθουν ποτέ να το κάνουν μόνα τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή