Πολιτικός ρεαλισμός

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η μαζική συμμετοχή 179.000 πολιτών στην ψηφοφορία για το όνομα του ΠΑΣΟΚ καταδεικνύει ότι το κόμμα που κυβέρνησε τη χώρα για περισσότερο από 20 χρόνια εξακολουθεί να έχει ρεύμα και να δημιουργεί προσδοκίες. Σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, στις επόμενες εκλογές θα βγει τρίτο, με αισθητά μεγαλύτερα ποσοστά από το 8,1% του 2019.

Το κύριο θέμα συζήτησης για την επόμενη μέρα των εκλογών είναι μια ενδεχόμενη συγκυβέρνηση Ν.Δ. – ΠΑΣΟΚ εφόσον ο κ. Μητσοτάκης δεν επιτύχει την πολυπόθητη αυτοδυναμία. Ο κ. Ανδρουλάκης προσπαθεί να κόψει με το μαχαίρι κάθε συζήτηση κυβερνητικής συνεργασίας δηλώνοντας ότι δεν θα κάνει πρωθυπουργούς είτε τον κ. Μητσοτάκη είτε τον κ. Τσίπρα.

Ομως η πολιτική πραγματικότητα –σε μια χώρα σαν την Ελλάδα, με οικονομικά προβλήματα και ανεπαρκείς θεσμούς– ζητάει υπευθυνότητα και δύσκολες αποφάσεις. Η πολιτική αστάθεια και η ακυβερνησία θα βάλουν τη χώρα σε περιπέτειες.

Κάποιοι θεωρούν ότι ο μεγάλος πολιτικός αντίπαλος του ΠΑΣΟΚ εξακολουθεί να είναι η Ν.Δ. Και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα πιο συγγενικό αριστερό κόμμα, κοντά στη σοσιαλδημοκρατική πρόταση του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και της επικράτησης της φιλελεύθερης δημοκρατίας, σχεδόν παντού οι παλιοί πολιτικοί διαχωρισμοί Δεξιά – Αριστερά έχουν πλέον ατονήσει. Η νέα διαχωριστική γραμμή είναι μεταξύ λαϊκιστών και ρεαλιστών. Των κομμάτων δηλαδή που καθοδηγούνται από τις ιδεοληψίες τους και παρουσιάζουν στους πολίτες μια εικονική πραγματικότητα και εκείνων που με ρεαλισμό και σοβαρότητα περιγράφουν στους πολίτες την πραγματικότητα και κυβερνούν με γνώση και τα δυο πόδια στη γη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ο βασιλιάς του λαϊκισμού. Πήρε την εξουσία υποσχόμενος λεφτά και μειώσεις φόρων για να φέρει τη χώρα στο κατώφλι του Grexit και να υπογράψει το σκληρότερο μνημόνιο λιτότητας. Κυβέρνησε με τους «ψεκασμένους», επιχείρησε τη χειραγώγηση των θεσμών και προσπάθησε ακόμη και να βάλει φυλακή τους πολιτικούς του αντιπάλους με κατασκευασμένο κατηγορητήριο (υπόθεση Novartis).

Ο κ. Ανδρουλάκης μπορεί να θεωρεί ότι ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με τη Ν.Δ. θα βλάψει πολιτικά το ΠΑΣΟΚ. Αν όμως βάλει τη χώρα σε περιπέτειες επιδιώκοντας να συγκυβερνήσει με τον ΣΥΡΙΖΑ, κινδυνεύει να αποξενώσει όλους αυτούς που αρνήθηκαν να ψηφίσουν καιροσκοπικά τον κ. Τσίπρα, δεν εγκατέλειψαν το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της φουρτούνας και επιστρέφουν τώρα δικαιωμένοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή