Κρίση και μαγικές λύσεις

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οσο αδιανόητη ακουγόταν πριν από τρία χρόνια μια προφητεία ότι ο πλανήτης θα έμπαινε σε lockdown εξαιτίας μιας πανδημίας, τόσο ξεπερνάει κάθε δυσοίωνη εκτίμηση το αποτύπωμα που αφήνει η ενεργειακή κρίση, σε συνδυασμό με τον πόλεμο στην Ουκρανία, στο κόστος ζωής του μέσου πολίτη.

Σύμφωνα με έρευνα του think tank Food Foundation, περισσότεροι από 2 εκατ. ενήλικοι στη Μεγάλη Βρετανία έμειναν νηστικοί για μία ολόκληρη ημέρα τον Μάρτιο επειδή δεν είχαν την οικονομική δυνατότητα να σιτιστούν.

Το πρώτο τρίμηνο του έτους αυξήθηκαν κατά 57% τα βρετανικά νοικοκυριά που μείωσαν τα προς κατανάλωση τρόφιμα, που τρώνε μικρότερες ποσότητες από ό,τι συνηθίζουν ή παραλείπουν γεύματα κατά τη διάρκεια του 24ώρου λόγω οικονομικής στενότητας.

Ανάμεσα σε αυτούς που αναφέρουν ότι μπορεί να μην τρώνε όταν πεινούν συμπεριλαμβάνονται 2,6 εκατ. παιδιά, ενώ εκτιμάται ότι ένας στους επτά ενηλίκους (συνολικά 7,3 εκατ.) βρισκόταν τον Μάρτιο σε επισιτιστική ανασφάλεια – από 4,7 εκατ. τον περασμένο Ιανουάριο.

Οι υπεύθυνοι της έρευνας έμειναν τόσο έκπληκτοι με τα αρχικά ευρήματα, που αποφάσισαν να την επαναλάβουν σε ευρύτερη βάση, για να καταλήξουν ωστόσο και πάλι στα ίδια αποτελέσματα.

Η ταχεία επιδείνωση της επισιτιστικής ανασφάλειας προκαλείται από την άνοδο της τιμής της ενέργειας και των καυσίμων, που μετακυλίεται στις τιμές των προϊόντων. Ενδεικτικό της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους και του πόσο απαγορευτικό έχει γίνει για πολλούς είναι το γεγονός ότι οι τράπεζες τροφίμων στη Βρετανία ζητούν πλέον τα φιλανθρωπικά δέματα να μην περιέχουν τρόφιμα που χρειάζονται μαγείρεμα σε ηλεκτρική κουζίνα ή να φυλάσσονται στο ψυγείο.

Δυστυχώς οι προβλέψεις για το τι μέλλει γενέσθαι δεν είναι αισιόδοξες. Αντιθέτως, κάνουν λόγο για οικονομικό «σοκ», για συνέχιση –ή, στην καλύτερη των περιπτώσεων, διατήρηση– του υψηλού κόστους, κυρίως στα καύσιμα, και υψηλό πληθωρισμό.

Τα στοιχεία που μας έρχονται από τη Γηραιά Αλβιώνα δείχνουν πόσο ανεδαφικοί, αστήρικτοι και αποπροσανατολιστικοί είναι οι ισχυρισμοί ότι η ακρίβεια στη χώρα μας «φέρει την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη» ή όποιου άλλου πολιτικού. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι δεν υπάρχει πρόβλημα – και μάλιστα μεγάλο. Η κατάσταση, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα δια-θέσιμα στοιχεία, δεν έχει φτάσει αυτή της Βρετανίας, αλλά τα βάρη για τα μικρομεσαία και μεσαία εισοδήματα γίνονται δυσβάστακτα και οι πιο αδύναμοι πλήττονται ακόμη περισσότερο.

Το πρόβλημα είναι επομένως σύνθετο και δυσεπίλυτο. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Και όσοι πλειοδοτούν στην καλλιέργεια τέτοιων ψευδαισθήσεων κάνουν ακόμη μεγαλύτερη τη ζημιά, την οποία και θα βρουν μπροστά τους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή