Το ΣτΕ χάραξε άβατο για κουκουλοφόρους

Το ΣτΕ χάραξε άβατο για κουκουλοφόρους

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το τελευταίο θεσμικό «εμπόδιο» για την εγκατάσταση της πανεπιστημιακής αστυνομίας σε κεντρικά ΑΕΙ έριξε χθες η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αποφασίζοντας ότι με τη θεσμοθέτηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας δεν παραβιάζεται η ακαδημαϊκή ελευθερία και το αυτοδιοίκητο των ΑΕΙ. «Η ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας κρίνεται απαραίτητη για λόγους που αφορούν στο δημόσιο συμφέρον και ειδικότερα την προστασία της δημόσιας τάξης και ασφάλειας, αλλά και την ίδια τη διασφάλιση της ακώλυτης άσκησης της ακαδημαϊκής ελευθερίας», λέει η ανακοίνωση του προέδρου του ΣτΕ Δημήτρη Σκαλτσούνη.

Η εφαρμογή του νόμου από την ΕΛ.ΑΣ. θα κριθεί πλέον στην πράξη. Ωστόσο, το «σκηνικό» που διαμορφώνεται στα κεντρικά ΑΕΙ έχει πολλές πτυχές, τις οποίες πρέπει να λαμβάνουν υπόψη οι υπεύθυνοι του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη. Χαρακτηριστικό είναι ότι στο ΑΠΘ, στη σκιά των αντιδράσεων για την εκκένωση του χώρου που ήταν κατειλημμένος επί 34 χρόνια, την περασμένη Παρασκευή το βράδυ οργανώθηκε πάρτι με ελεύθερη συμμετοχή. Από αυτό φέρεται να ξεκίνησαν όσοι κατέστρεψαν ό,τι είχε χτιστεί στον πρώην κατειλημμένο χώρο για να γίνει βιβλιοθήκη. Μήπως η οργάνωση πάρτι έπρεπε να θέσει σε συναγερμό την ΕΛ.ΑΣ.;

Από την άλλη, οι καταστροφές και ο πετροπόλεμος ανάμεσα σε ΜΑΤ, ελάχιστους φοιτητές και περισσότερους εξωπανεπιστημιακούς που διαδραματίζονται στο ΑΠΘ το τελευταίο τριήμερο, αποτελούν προάγγελο των καθημερινών αντιδράσεων που θα υπάρξουν από μέλη φοιτητικών – κομματικών παρατάξεων αλλά και εξωπανεπιστημιακούς όταν στα ΑΕΙ θα εγκατασταθούν οι πρώτοι αστυνομικοί-μέλη της πανεπιστημιακής αστυνομίας. Βέβαια πάντα θα βρεθεί ένα προπέτασμα καπνού για να οξυνθεί το κλίμα στο άκρως πολιτικό θέμα του ασύλου στα ΑΕΙ.

Το χθεσινό μούδιασμα των πρυτάνεων μετά την απόφαση του ΣτΕ είναι ενδεικτικό. Το ερώτημά τους είναι η επιχειρησιακή και η πολιτική ετοιμότητα των αρμοδίων στο υπ. Προστασίας του Πολίτη να αντιμετωπίσουν τον πολυεπίπεδο κλεφτοπόλεμο.

Κουκούλες, ρόπαλα, ΜΑΤ και ξύλο είναι γνώριμο σκηνικό στα ελληνικά ΑΕΙ, στο οποίο δηλώνουν πρωταγωνιστές πολλοί – κόμματα, αναρχικοί, πανεπιστημιακοί, ινστρούχτορες. Το σκηνικό αυτό πρέπει να κατεδαφιστεί, και τυχόν μετάθεση ευθυνών μεταξύ ΕΛ.ΑΣ. και ΑΕΙ θα το συντηρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή