90 χρόνια πριν στην Κ…15 – 5 – 1932

90 χρόνια πριν στην Κ…15 – 5 – 1932

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΤΑΤΡΟΠΗ: Η γενομένη κατά την προχθεσινήν συνεδρίασιν της Βουλής των Κοινοτήτων δήλωσις του Αγγλου υπουργού των Οικονομικών κ. Νέβιλ Τσάμπερλαιν [φωτ.] ότι η Βρετανική Κυβέρνησις θα ζητήση διασαφήσεις εν Αθήναις επί της εκδηλωθείσης προθέσεως της Ελληνικής Κυβερνήσεως, όπως χρησιμοποιήση τας μπλοκέ δραχμάς των τοκομεριδίων των εξωτερικών δανείων διά τα δημόσια έργα, και ότι θα λάβη «όλα τα ενδεδειγμένα μέτρα διά την αποτελεσματικήν προστασίαν των συμφερόντων των Αγγλων κατόχων ομολογιών των ελληνικών δανείων», είχεν χθες έμπρακτον συνέχειαν ενταύθα. Ο πρεσβευτής της Αγγλίας απηύθυνε μακράν επιστολήν προς τον υπουργόν των Εξωτερικών […]. Διά της επιστολής αυτής ανακοινοί κατ’ εντολήν της Κυβερνήσεώς του προς την Ελληνικήν Κυβέρνησιν, ότι κακώς ερμήνευσεν η Ελλάς ότι το Συμβούλιον της Κοινωνίας των Εθνών έκρινεν ότι δικαιούται η Ελλάς να τηρήση την στάσιν την οποίαν τηρεί επί του ζητήματος της μετατροπής εις συνάλλαγμα των τοκομεριδίων των εξωτερικών δανείων, συνεχίζουσα και πέραν της 1ης Μαΐου την αναστολήν της μεταφοράς […].

ΑΡΝΗΣΗ: Η άρνησις των ιταλικών ναυπηγείων «Οντέρο», εις τα οποία ναυπηγούνται τα τέσσερα αντιτορπιλλικά μας, να παραδώσουν τα εξ αυτών ετοιμασθέντα ήδη «Ν. Κουντουριώτης» και «Υδρα», η οποία ενεφανίζετο μέχρι τούδε υπό τύπον προφάσεων, έλαβε τας τελευταίας ημέρας την πραγματικήν της μορφήν διά της κατηγορηματικής δηλώσεως των ναυπηγείων ότι η παράδοσις δεν θα γίνη προ της εκδόσεως της αποφάσεως της διαιτησίας διά το νόμισμα της πληρωμής των υπολειπομένων δόσεων διά την αξίαν και των τεσσάρων αντιτορπιλλικών.

ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ: Από τας Βρεταννικάς Ινδίας αγγέλλεται ότι οι ιθαγενείς ηγεμόνες, «ραγιάδες» και «μαχαραγιάδες» έχουν συνέλθη εις την Βομβάην εις μίαν γενικήν συνδιάσκεψιν, ίνα λάβουν αποφάσεις διά την προστασίαν των συμφερόντων των εις τον μέλλοντα να καταρτισθή συνταγματικόν χάρτην των Ινδιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή