Το #MeToo και η αλήθεια

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η ολυμπιονίκης Σοφία Μπεκατώρου κατήγγειλε δημοσίως τη σεξουαλική κακοποίησή της, προκαλώντας σοκ στην κοινή γνώμη, ελάχιστοι μπορούσαν να δια-βλέψουν τι θα ακολουθούσε.

Δεκάδες θύματα, κυρίως γυναίκες, αλλά όχι μόνον, κινήθηκαν δικαστικά καταγγέλλοντας βιασμούς και απόπειρες ή άλλης μορφής κακοποιήσεις. Ετσι γεννήθηκε και στη χώρα μας το λεγόμενο κίνημα #MeToo, που άνθησε στις ΗΠΑ αποκαθηλώνοντας επωνύμους, καθώς η σιωπή των θυμάτων τους έσπασε και δημοσίως υπήρξαν καταγγελίες για μια αθέατη βαριάς μορφής εγκληματικότητα που υπάρχει, αλλά δύσκολα έρχεται στο φως.

Η Δικαιοσύνη ευτυχώς μετά τις καταγγελίες των θυμάτων, από τον χώρο είτε του θεάτρου είτε του αθλητισμού, κινήθηκε γρήγορα. Ασκησε ποινικές διώξεις, ενώ οι δίκες, παρά την πανδημία που είχε επηρεάσει τη λειτουργία της Δικαιοσύνης, σε σύντομο χρόνο προσδιορίστηκαν και ορισμένες από αυτές βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.

Από τότε και μέχρι σήμερα, δεκάδες θύματα σεξουαλικών κακοποιήσεων έχουν δημοσίως καταγγείλει τους δράστες και, σε πολλές περιπτώσεις, σε όλη την επικράτεια έχουν κινηθεί δικαστικές διαδικασίες.

Για πρώτη φορά άρχισαν θύματα να μιλούν, να καταγγέλλουν και να απευθύνονται στις αρμόδιες αρχές, να αρνούνται την κακοποίηση και την εκμετάλλευση. Για πρώτη φορά υπέστη ρωγμές ο τοίχος της σιωπής και η εξέλιξη αυτή ήταν ό,τι πιο θετικό προέκυψε από το ελληνικό #MeToo, δρομολογώντας μια δύσκολη διαδικασία για να φωτιστούν άγνωστες πτυχές μιας φρικτής εγκληματικότητας, που υφέρπει και δηλητηριάζει το κοινωνικό σώμα.

Ομως, μια καταγγελία που έγινε ανήμερα την Πρωτοχρονιά μονοπώλησε το ενδιαφέρον των μέσων ενημέρωσης και της κοινής γνώμης, καθώς μια νέα κοπέλα μίλησε δημοσίως για τον ομαδικό βιασμό της, και μάλιστα από νεαρούς που διασκέδαζαν το βράδυ της αλλαγής του χρόνου.

Η καταγγελία της γενικά υιοθετήθηκε χωρίς επιφύλαξη παρά το γεγονός ότι η Δικαιοσύνη, όταν επιλήφθηκε, δεν κίνησε δίωξη για ομαδικό βιασμό, αφού οι ενδείξεις για ένα τέτοιο αποτρόπαιο έγκλημα ήταν ακόμη υπό διερεύνηση.

Οταν η έρευνα προχώρησε και σε χρόνο σύντομο δεν επιβεβαιώθηκαν τα καταγγελλόμενα από εργαστηριακά δεδομένα, εντούτοις η υιοθέτηση του ομαδικού βιασμού συνέχισε χωρίς διακοπή. Οι ελάχιστοι που προσπάθησαν να μιλήσουν τη γλώσσα της πραγματικότητας, δέχθηκαν βροχή επιθέσεων. Τελικά η έρευνα ολοκληρώθηκε και ομαδικός βιασμός δεν αποδείχθηκε. Η καταγγελία από εισαγγελικής πλευράς θεωρήθηκε ψευδής.

Εκτός από την πορεία της συγκεκριμένης υπόθεσης, το σημαντικό στην προκειμένη περίπτωση είναι πως μια ψεύτικη καταγγελία, σε μια συγκυρία που θύματα άρχισαν να μιλούν, θολώνει την προσπάθεια. Αδικεί το κίνημα του #MeToo. Γι’ αυτό, ναι «με χίλια» στο #MeToo, αλλά με γνώμονα μόνο την αλήθεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή