Τα ισχυρά ελληνικά χαρτιά και οι προκλήσεις

Τα ισχυρά ελληνικά χαρτιά και οι προκλήσεις

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η πρόσκληση στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο δεν έγινε για να συζητήσουν για τη Ρωσία ή την Τουρκία, αλλά όπως το έθεσε ο Λευκός Οίκος, για να γιορτάσουμε τις διμερείς σχέσεις και τα 201 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η διεθνής συγκυρία μπορεί να καθυστέρησε αυτόν τον εορτασμό, αλλά επέτεινε τον συμβολισμό του: της υπεράσπισης των κοινών δημοκρατικών αξιών, της ελευθερίας, και, όπως τονίζει με νόημα η ελληνική κυβέρνηση, της διεθνούς νομιμότητας.

Η Ελλάδα, ως η χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, είναι πράγματι ο καταλληλότερος εταίρος των Ηνωμένων Πολιτειών για να υπογραμμίσει τις κοινές δημοκρατικές αξίες των δύο χωρών, κάτι που επρόκειτο να κάνει στην ομιλία του στο Κογκρέσο ο πρωθυπουργός, ταυτίζοντας μάλιστα τον Ελληνισμό με την αέναη μάχη κατά του αυταρχισμού και την υπεράσπιση της ελευθερίας.

Ο πόλεμος έχει ανατρέψει όμως τις προτεραιότητες και έχει περιπλέξει το γεωπολιτικό σκηνικό, έτσι εκτός από τους συμβολισμούς, η χώρα μας έχει μπροστά της μεγάλες προκλήσεις, αλλά και κάποιες ευκαιρίες. Ετσι, η συζήτηση των δύο αντιπροσωπειών στον Λευκό Οίκο είχε ψηλά στην ατζέντα τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, με την ελληνική πλευρά να δεσμεύεται ότι θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία, αλλά και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες στην αγορά ενέργειας σε συντονισμό με τους Αμερικανούς, ώστε η οικονομική πίεση στη Ρωσία να μη γυρίσει μπούμερανγκ για την ευρωπαϊκή οικονομία.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τους Αμερικανούς στην ενεργειακή μετάβαση, στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, στην πράσινη ενέργεια.

Ψηλά ήταν και η Ανατολική Μεσόγειος, στο πλαίσιο της οποίας συζητήθηκε και η Τουρκία. Η συγκυρία προσφέρει μία ευκαιρία για την ενίσχυση του γεωπολιτικού ρόλου της χώρας μας στην περιοχή και πιθανώς να αποδειχθεί καταλύτης για την περαιτέρω υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα, ιδιαίτερα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την εμβάθυνση της συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται από τους Αμερικανούς στην ενεργειακή μετάβαση, στις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, στην πράσινη ενέργεια και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Εδώ βρίσκεται η ευκαιρία της κρίσης για την Ελλάδα, στο να επεκτείνει τον σταθεροποιητικό της ρόλο στη γειτονιά της, πατώντας πάνω στην ισχυρή αμυντική συνεργασία με τις ΗΠΑ που συνεχώς διευρύνεται και προσφέρει μία απτή εγγύηση ασφαλείας για το μέλλον. Μια τέτοια στάση θα προσφέρει διπλωματικούς πόντους στη χώρα, σε μία στιγμή που η κρίση υπογραμμίζει την ανάγκη ενότητας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ και οι Αμερικανοί προσπαθούν να μην αποξενώσουν περαιτέρω την Τουρκία. Υπό αυτό το πρίσμα, η συνέχιση της έντασης με την Ελλάδα είναι αποπροσανατολιστική για τη συμμαχία. Αντιθέτως, η ελληνική έμφαση στο διεθνές δίκαιο και δραστηριοποίηση στην ευρύτερη περιοχή βοηθάει τις ΗΠΑ να εστιάσουν στην ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα μπορεί να βοηθήσει σε αυτό, για λόγους αρχής αλλά και πραγματισμού.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή