Φοβήθηκε και τη λέξη «Βρετανία»;

Φοβήθηκε και τη λέξη «Βρετανία»;

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εδώ που τα λέµε ο πρωθυπουργός μάσησε τα λόγια του και για τη Βρετανία. Στην ιστορική ομιλία που έκανε στο Κογκρέσο είπε για τον Παρθενώνα «όταν αυτός ήταν ακόμη άθικτος, προτού οι “συλλεκτικές συνήθειες” του Λόρδου Ελγιν του καταστρέψουν την όψη», αλλά δεν κατήγγειλε ονομαστικώς την Αγγλία, που αρνείται να μας επιστρέψει τα Μάρμαρα.

Είναι απορίας άξιον πώς διέφυγε αυτό από τα σαΐνια του «ΣΥΡΙΖΑ et al.», που σχίζουν τα ιμάτιά τους διότι ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης απέφυγε να κατονομάσει την Τουρκία ως αυτουργό των παραβιάσεων (λες και οι Αμερικανοί θα τους μπερδέψουν με Αυστραλούς), ή μπορεί να εννοούσε την Ιρλανδία, όταν έλεγε ότι «είναι απαράδεκτη η λύση των δύο κρατών στην Κύπρο».

Γνωρίζουμε, βεβαίως, ότι η πολιτική στην Ελλάδα είναι μεροδούλι, μεροφάι, αντιπολίτευση. Επομένως ο ΣΥΡΙΖΑ κάτι έπρεπε να βρει, αφού ο τουρκικός Τύπος πρόλαβε τον έτοιμο τίτλο που έχει η Αριστερά για κάθε επίσκεψη πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον: «51η Πολιτεία των ΗΠΑ. Ο Μητσοτάκης πήγε στις ΗΠΑ για να παραδώσει τα “κλειδιά” της Ελλάδας στον Μπάιντεν» («Μιλιέτ», 17.5.2022).

Ομως ειδικώς στα εθνικά θέματα η Αριστερά οφείλει να είναι προσεκτική. Οχι στο όνομα μιας αντιπαραγωγικής ενότητας, ούτε διότι «οι Τούρκοι καραδοκούν», αλλά διότι ξέρει (ή, τουλάχιστον, έμαθε από την εμπειρία των Πρεσπών) ότι η άμετρη ρητορική για αντιπολιτευτικούς λόγους καθιστά δύσκολη την επίλυση των εθνικών μας θεμάτων. Αυτό, εξάλλου, είναι κάτι για το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιολογημένα ψέγει τον κ. Μητσοτάκη, σχετικώς με τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία. Οι λέξεις των πολιτικών έχουν σημασία και δεν μπορεί η Αριστερά να έχει ταυτόσημη επιχειρηματολογία με τη χαχαμπούχα Δεξιά, που θέλει την Ελλάδα με τσαμπουκαλεμένη ρητορεία, διαρκώς και δίχως κανένα διάφορο.

Υπάρχει όμως και κάτι πιο λεπτό και ουσιαστικό. Ο κ. Μητσοτάκης είχε πει ότι δεν πρόκειται να «εκτουρκίσει» την επίσκεψη. Ορθώς, υπό την έννοια ότι οι διαφορές με την Τουρκία είναι μεν σοβαρό θέμα, αλλά δεν είναι το μόνο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα. Αυτός ο «αποτουρκισμός» πρέπει να προσχωρήσει περαιτέρω στον δημόσιο διάλογο, για να μην είναι η χώρα διαρκώς σκιαγμένη. Δεν είναι όλα όσα κάνει η Τουρκία «προκλήσεις», όπως δεν ήταν πρόκληση για την Τουρκία το γεγονός ότι ένας Ελληνας ποδοσφαιριστής εμφανίστηκε στο γήπεδο με την ελληνική σημαία. Ο κ. Τάσος Μπακασέτας, κατά τη διάρκεια της φιέστας για την κατάκτηση του πρωταθλήματος από την Τραμπζονσπόρ, χόρεψε στο γήπεδο της Τραπεζούντας το ελληνικό «ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας», φορώντας τη Γαλανόλευκη. Δεκάδες χιλιάδες Τούρκοι στις κερκίδες το χάρηκαν και τον χειροκρότησαν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή