Ο Μπαϊντενόπουλος και η τουρκική ενόχληση

Ο Μπαϊντενόπουλος και η τουρκική ενόχληση

3' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Oταν δεκάδες γερουσιαστές, Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί, η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής χειροκροτούν όρθιοι ξανά και ξανά τον κ. Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στο Κογκρέσο, είναι φανερό ότι ακούν κάτι με το οποίο συμφωνούν. Κάτι που τους έχει συνεπάρει. Κάτι που τους συγκινεί και τους ενθουσιάζει.

Δείχνει ένα θερμό κλίμα, σαν εκείνο που επικράτησε και κατά τη διάρκεια της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Αμερικανό πρόεδρο στον Λευκό Οίκο. Κλίμα αλληλοκατανόησης και συμφωνίας. Που ενίσχυσε την εικόνα της Ελλάδας στην Αμερική και δημιούργησε έδαφος για καλύτερη και πιο ειλικρινή συνεργασία των δύο χωρών. Αυτή η εικόνα, μαζί με τα ενοχλητικά σχόλια των Τούρκων και τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών πάνω από την Αλεξανδρούπολη, δείχνει ξεκάθαρα ότι η επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αμερική έχει ένα ιδιαίτερα θετικό πρόσημο. Και «τσουρούφλισε» την Αγκυρα, που περιμένει ακόμη την πρόσκληση Μπάιντεν προς τον Ερντογάν.

Κι είναι βέβαιο ότι οι γερουσιαστές που χειροκρότησαν τον κ. Μητσοτάκη, ή του ζήτησαν να υπογράψει την ομιλία του για να την κρατήσουν ως ενθύμιο, έχουν πλέον μια πιο καθαρή ιδέα για το τι συμβαίνει στην Ανατολική Μεσόγειο. Και θα το σκεφτούν διπλά πριν ανάψουν πράσινο φως για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 που εισβάλλουν προκλητικά στον ελληνικό εναέριο χώρο, ή πριν στηρίξουν τις τουρκικές θέσεις για δύο κράτη στην Κύπρο.

Επιπλέον, η εμφανής χημεία Μπάιντεν – Μητσοτάκη και η σχεδόν οικογενειακή ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο ηγετών όταν ο Αμερικανός πρόεδρος συστήθηκε χαριτολογώντας ως «Μπαϊντενόπουλος», λόγω των στενών σχέσεων που διατηρεί με την ελληνική ομογένεια, είναι βέβαιο ότι φέρνει πιο κοντά τις δύο χώρες. Ολοι αντιλήφθηκαν ότι η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή χώρα με τις ίδιες δημοκρατικές αρχές και στόχους με την Αμερική, που δεν ζητάει ελεημοσύνη από τον ισχυρό σύμμαχό της για τα ελληνικά δίκαια και την ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Ζητάει σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και στην Κύπρο, έτσι ώστε να μην μπορεί ο τουρκικός «τσαμπουκάς» να επιτύχει με τη δύναμη των όπλων τετελεσμένα – όπως ακριβώς επιχειρεί να κάνει ο πρόεδρος Πούτιν στην Ουκρανία.

Η εξωτερική πολιτική είναι μαραθώνιος. Δεν είναι ένα σπριντ μια κι έξω.

Το ότι η αμερικανική πλευρά έδωσε την έγκρισή της για την πώληση στην Ελλάδα αεροσκαφών πέμπτης γενιάς F-35 πιστοποιεί αυτή την αλλαγή κλίματος. Και δείχνει ότι στην επόμενη κρίση στο Αιγαίο κατά την οποία οι Τούρκοι θα προσπαθήσουν και πάλι να προκαλέσουν θερμό επεισόδιο, ο κ. Μπάιντεν θα σηκώσει αμέσως το τηλέφωνο εάν τον καλέσει ο κ. Μητσοτάκης.

Βέβαια, μια επίσκεψη βελτιώνει το κλίμα αλλά δεν λύνει τα θέματα. Θα πρέπει κανείς να είναι αφελής εάν περιμένει ότι η παρουσία Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον θα αλλάξει άρδην την πολιτική των ΗΠΑ έναντι της Αγκυρας. Η Τουρκία είναι μία σημαντική περιφερειακή δύναμη σε μια «δύσκολη» γωνιά του πλανήτη, συνορεύει με χώρες που έχουν μεγάλο ενδιαφέρον για τα αμερικανικά συμφέροντα (Ιράν, Ιράκ, Συρία) κι έχει τον δεύτερο μεγαλύτερο στρατό στο ΝΑΤΟ. Κανείς στην Ουάσιγκτον δεν θα ήθελε να δει την Αγκυρα να εγκαταλείπει το ΝΑΤΟ, να διολισθαίνει στον ακραίο ισλαμισμό ή να αποκτάει στενότερες σχέσεις με τη Ρωσία.

Αρα μπορεί κάποια στιγμή οι Αμερικανοί, μετά και την εκβιαστική άρνηση της Αγκυρας στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, να βρουν κάποια φόρμουλα εκσυγχρονισμού των τουρκικών F-16 που ζητούν οι Τούρκοι, παρά τις ελληνικές αντιρρήσεις. Εάν μάλιστα στις εκλογές του Νοεμβρίου οι Ρεπουμπλικανοί αποκτήσουν πλειοψηφία στο Κογκρέσο και αλλάξει η προεδρία της πανίσχυρης Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων, στην οποία προΐσταται ο φίλος της Ελλάδας Μπομπ Μενέντεζ, μπορεί οι Τούρκοι να πάρουν και νέα οπλικά συστήματα – έχουν ήδη ζητήσει μια μεγάλη παρτίδα καινούργιων αεροσκαφών F-16.

Η εξωτερική πολιτική είναι μαραθώνιος. Δεν είναι ένα σπριντ μια κι έξω. Στόχος της Ελλάδας είναι να διατηρεί στενές σχέσεις και ένα στέρεο κλίμα εμπιστοσύνης με τους υπερατλαντικούς και Ευρωπαίους συμμάχους της, που να ενισχύουν τη θέση της στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, και να προωθεί τα γεωστρατηγικά και οικονομικά συμφέροντά της.

Με αυτά τα δεδομένα, όπως αντιλαμβάνεται κάθε σκεπτόμενος Ελληνας, η επίσκεψη Μητσοτάκη υπερέβη κάθε προσδοκία. Οσοι επιχειρούν να διαψεύσουν το αυτονόητο και να κάνουν το άσπρο μαύρο, το μόνο που επιτυγχάνουν είναι να ζημιώνουν την αξιοπιστία τους. Και τραυματίζουν την εθνική ενότητα σε ένα ζήτημα που θα έπρεπε όλοι οι Ελληνες να είναι μαζί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή