Τα ίδια και χειρότερα ίσως…

Τα ίδια και χειρότερα ίσως…

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιστρέψαμε τελικώς στα άκρως επικίνδυνα, καθώς το καλοκαίρι αναμένεται κλιμάκωση της αντιπαραθέσεως Τουρκίας και Ελλάδος, μετά την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον και τη θερμότατη υποδοχή που του επιφυλάχθηκε από τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και το Κογκρέσο.

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν χρησιμοποίησε εκφράσεις ακραία απαξιωτικές για να χαρακτηρίσει τον Ελληνα πρωθυπουργό. Κάποιοι εντοπίζουν «αναλογίες» της δηλώσεώς του με του σουλτάνου Μαχμούντ Β΄, που είχε χαρακτηρίσει τον Αλή Πασά «φιρμανλή» (προδότη ή αναξιόπιστο) διότι χρηματοδοτούσε τους εχθρούς της Πύλης (τους Πελοποννησίους επαναστάτες). Αλλά καλό θα είναι να αποφεύγονται συσχετισμοί της μορφής αυτής.

Ο κ. Ερντογάν δεν είναι ο μόνος που κάνει χρήση «ανάρμοστης» ρητορικής. Ο κ. Τζο Μπάιντεν έσπευσε να χαρακτηρίσει τον Ρώσο ομόλογό του «δολοφόνο» από την πρώτη στιγμή. Σε αυτή την ασυνάρτητη πολιτική συγκυρία, οι ηγέτες δεν λογοδοτούν σε κάποια ομάδα «πολιτικής ορθότητος» και εκφράζονται με βαναυσότητα όταν το κρίνουν επωφελές.

Αλλά το θέμα δεν είναι αυτό. Είναι η ισόρροπη και χλιαρή αντίδραση των ΗΠΑ και της Ε.Ε. στις δηλώσεις του κ. Ερντογάν προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, ο οποίος μετά το χειροκρότημα που εισέπραξε στο Κογκρέσο ανέμενε τουλάχιστον μια ισχυρότερη τοποθέτηση από την Ουάσιγκτον και τις Βρυξέλλες έναντι της Τουρκίας. Μόνον που επί δεκαετίες αυτή είναι η θέση των ΗΠΑ και των Ευρωπαίων στα ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε ευθέως τον κ. Μητσοτάκη για αθέτηση της συμφωνίας στην οποία κατέληξαν οι δύο άνδρες κατά την τελευταία τους συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, να μην αναμείξουν «τρίτους» στη διμερή προσπάθειά τους αμβλύνσεως των προβλημάτων Ελλάδος και Τουρκίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν διέψευσε την τοποθέτηση του Τούρκου προέδρου ως προς το θέμα αυτό.

Το ουσιαστικότερο σημείο, όμως, των δηλώσεων του κ. Ερντογάν ήταν η αναφορά του στους «γκιουλενιστές» που επιχείρησαν με πραξικόπημα την ανατροπή του και ορισμένοι εξ αυτών έχουν εγκατασταθεί στη χώρα μας, υπαινισσόμενος σαφώς ότι στη χώρα μας δρα αντικαθεστωτική ομάδα. Πριν από αρκετά χρόνια η Ελλάδα κατηγορείτο για κάτι ανάλογο με Κούρδους αντικαθεστωτικούς. Εξ ου και η βεβαιότης ότι η νέα κρίση είναι σοβαρότατη και θα έχει ασφαλώς διάρκεια. Κύριος οίδε τι θα προκύψει εντέλει…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή