Αμερικανοί τουρίστες, όχι… αμερικανάκια

Αμερικανοί τουρίστες, όχι… αμερικανάκια

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Ολοι οι άνδρες στο εστιατόριο σηκώθηκαν και μας περικύκλωσαν, ήταν τουλάχιστον πέντε και σχεδόν μας απέκλεισαν στο εσωτερικό. Ηταν μια πολύ τρομακτική κατάσταση, γιατί ήμασταν έξι γυναίκες περικυκλωμένες από πέντε άντρες. Να προσθέσω ότι ήταν όλοι ντυμένοι στα μαύρα, ήταν κάπως γκανγκστερικό». Η αφήγηση της 43χρονης Σέριλ Λαμφίρ, από το Σιάτλ των ΗΠΑ, αφορά την εμπειρία της από την αντίδραση του προσωπικού σε εστιατόριο της Μυκόνου όταν η ίδια και η παρέα της διαμαρτυρήθηκαν για τον λογαριασμό 1.640 δολαρίων που κλήθηκαν να πληρώσουν έχοντας παραγγείλει μια μερίδα καλαμαράκια, μια αστακομακαρονάδα, μια σαλάτα και ψωμί. Μίλησε στην Daily Mail για την εμπειρία της την πρώτη ημέρα των διακοπών της στο κυκλαδίτικο νησί.

Η Τεξανή Μπρέντα Μόλτον, που κατήγγειλε ότι κλήθηκε να πληρώσει 641,15 δολάρια για δύο καβουροπόδαρα και δύο μοχίτο, στο ίδιο εστιατόριο, μίλησε επίσης για τακτικές που παραπέμπουν σε μαφία. «Είναι τόσο θρασείς, δεν φοβούνται την αστυνομία, την κυβέρνηση, τίποτα… Εβαλαν τα γέλια όταν είπαμε ότι θα καλέσουμε την αστυνομία. Δεν τους νοιάζει». Και αυτή στην ίδια εφημερίδα. Επειτα από τη δύσκολη διετία του κορωνοϊού, η τουριστική βιομηχανία της χώρας μας προσδοκά ολική επαναφορά από φέτος. Οι αριθμοί των προκρατήσεων δικαιολογούν την αισιοδοξία. Παράλληλα, ύστερα από δεκαετίες που επελέγη ο καταστροφικός, μαζικός all inclusive, χαμηλού κόστους και ποιότητας τουρισμός, με καταστροφικές επιπτώσεις σε πολλές περιοχές, η χώρα μας δείχνει να αναβαθμίζεται ως προορισμός πιο ποιοτικού τουρισμού, τουρισμού υψηλότερου εισοδήματος. Οι επενδύσεις σε υποδομές, η στοχευμένη προβολή, οι ανταγωνιστικές υπηρεσίες, η φυγή τουριστών από άλλους δημοφιλείς προορισμούς για μια σειρά από λόγους, έχουν ανεβάσει την Ελλάδα ως προορισμό. Η κατακόρυφη αύξηση των απευθείας πτήσεων από Αμερική για τη χώρα μας είναι ένας μόνο δείκτης της στροφής αυτής.

Ωστόσο, όσο εύκολα μαγευτικές φωτογραφίες από ελληνικά νησιά κάνουν τον γύρο του Διαδικτύου μέσα από λογαριασμούς επισκεπτών και προκαλούν ενθουσιασμό και επιθυμία σε ακόμη περισσότερους να τα επισκεφθούν, εξίσου εύκολα και γρήγορα κάνουν τον γύρο του κόσμου και πληροφορίες για αισχροκέρδεια και μαφιόζικες πρακτικές.

Το μόνο θετικό στην υπόθεση των καταγγελιών είναι ότι αφορούν το ίδιο εστιατόριο και δεν δείχνει να έχουν κυριαρχήσει οριζόντια τέτοιες πρακτικές και λογικές. Οι συγκεκριμένες καταγγελίες, ωστόσο, δείχνουν μια αναβαθμισμένη στρατηγική εξαπάτησης και εκφοβισμού, που εκφεύγει του συνηθισμένου. Και ως τέτοιες βρίσκουν βήμα και προβολή σε διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η Μπρέντα Μόλτον μίλησε για την καταγγελία που έχει υποβάλει για την υπόθεση στις αστυνομικές αρχές και τη συμπαράσταση που έχει από το ταξιδιωτικό γραφείο, τον δικηγόρο και τους ντόπιους για να δικαιωθεί.

Οι λεπτομερείς περιγραφές και των δύο για την κοροϊδία και τον εκφοβισμό που υπέστησαν είναι συγκλονιστικές και αξίζει τον κόπο να αναζητήσει κάποιος το δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας. Αξίζει τον κόπο να το αναζητήσουν και οι αρμόδιοι και να πράξουν τα δέοντα, γιατί αν θέλουμε τα κέρδη της τουριστικής βιομηχανίας να είναι μόνιμα και όχι παροδικά, οφείλουμε να σκύψουμε πάνω από τέτοιες καταγγελίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή