Η ευκαιρία του Νίκου Ανδρουλάκη

Η ευκαιρία του Νίκου Ανδρουλάκη

2' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δέκα χρόνια μετά την ανατροπή του πολιτικού σκηνικού το 2012 και την καταβύθιση του ΠΑΣΟΚ έκτοτε, φαίνεται πως το άλλοτε κραταιό κόμμα που ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου ξαναμπαίνει με αξιώσεις στο πολιτικό παιχνίδι. Σε αυτά τα χρόνια της καταστροφής, ασφαλώς πέρασε από σαράντα κύματα και ενδεχομένως πλήρωσε τις δικές του αλλά και αμαρτίες άλλων, για όσα τραγικά συνέβησαν στη χώρα. Εστω και με καθυστέρηση μιας δεκαετίας, τώρα πια αναγνωρίζεται η συμβολή του κόμματος που πλήρωσε βαρύ τίμημα για τη διάσωση της χώρας. Ακολούθησαν σημεία και τέρατα, λοιδορίες και χυδαιότητες που όμοιές τους δεν έχει γνωρίσει κανένας άλλος πολιτικός χώρος. Ωστόσο, στη συνείδηση των πολιτών φαίνεται πως η ταύτιση με το συγκεκριμένο κόμμα μπορεί σταδιακά να επιστρέψει. Αυτή τη θετική συγκυρία φαίνεται πως διαχειρίζεται ικανοποιητικά η σημερινή ηγεσία του κόμματος, που μπορεί να μην προκαλεί ρίγη συγκινήσεως στους πολίτες, αλλά σίγουρα τους προκαλεί το ενδιαφέρον.

Στο συνέδριο που ολοκληρώθηκε με ανανέωση των οργάνων του και την ανάδειξη προσώπων από τη νέα γενιά, φαίνεται πως έκλεισε οριστικά ο κύκλος της αυτοκαταστροφής και του αυτομαστιγώματος. Οι αμαρτίες και τα βάρη του παρελθόντος πήραν τη θέση τους στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας και πλέον το κόμμα μπορεί να ασχοληθεί με το παρόν και το μέλλον του στον βαθμό που θα πείσει τους πολίτες ότι διαθέτει μια αξιόπιστη και ελκυστική πρόταση. Ακόμη και το γεγονός ότι οι πρώην πρόεδροι του ΠΑΣΟΚ παρέστησαν, μίλησαν και στήριξαν τον νέο αρχηγό και το σχέδιό του, μπορεί να θεωρηθεί ως επιτυχία για να κλείσουν παλιοί λογαριασμοί.

Είναι ίσως ο μόνος αρχηγός τα τελευταία δέκα χρόνια που δεν θα έχει εσωκομματικά προβλήματα μέχρι τις επόμενες εκλογές.

Για τον Νίκο Ανδρουλάκη ο δρόμος είναι ανοικτός, χωρίς εσωτερικές παγίδες και προβοκάτσιες και η τύχη του είναι αποκλειστικά στο χέρι του. Αν καταφέρει να συντηρήσει το ενδιαφέρον των πολιτών για τις θέσεις του και το σχέδιό του για τη χώρα, τότε μπορεί να ελπίζει ότι αυτό θα το βρει στην κάλπη. Είναι ίσως ο μόνος αρχηγός τα τελευταία δέκα χρόνια που δεν θα έχει εσωκομματικά προβλήματα μέχρι τις επόμενες εκλογές. Αν τα πάει καλά θα τοκίσει το πολιτικό του κεφάλαιο και θα θέσει τις βάσεις για την ολική επαναφορά του ΠΑΣΟΚ σε τροχιά διεκδίκησης κυβερνητικού ρόλου στο μέλλον. Θεωρητικώς υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις, αλλά η αντοχή στην πόλωση θα κρίνει την εκλογική επιτυχία του κόμματος. Για να φθάσει με αξιώσεις έως εκεί και για να διαχειριστεί αποτελεσματικά τις προσδοκίες των πολιτών, ο κ. Ανδρουλάκης οφείλει να επιταχύνει την εξειδίκευση των θέσεών του σε όλους τους τομείς. Γενικεύσεις και σκόπιμες ασάφειες δεν ταιριάζουν στις σημερινές συνθήκες, καθώς η κοινωνία είναι υποψιασμένη και δύσπιστη. Αλλωστε, το χονδρεμπόριο του λαϊκισμού και της θολούρας πωλείται σε διπλανά καταστήματα με κάθε ευκαιρία και σε όλες τις αποχρώσεις.

Το ΠΑΣΟΚ, αν θέλει να ανακάμψει πρέπει επίσης να οριοθετήσει με απόλυτο τρόπο τους αντιπάλους του αλλά και τους εχθρούς του στην πολιτική αντιπαράθεση, γιατί τους φίλους του τους ξέρει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή