Αναξιόπιστος και επικίνδυνος

Αναξιόπιστος και επικίνδυνος

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ακραία ρητορική της Αγκυρας και οι προκλητικές συμπεριφορές στο Αιγαίο με υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά αλλά και πτήσεις F-16 στα 2,5 μίλια από μεγάλες ελληνικές πόλεις δείχνουν ότι η Τουρκία στοχεύει σε μια επανάληψη του θερμού καλοκαιριού του 2020.

Η τουρκική κυβέρνηση χρησιμοποιεί τις προκλήσεις στο Αιγαίο αφενός μεν για να ταρακουνήσει τον κ. Μπάιντεν, που εξακολουθεί να αγνοεί επιδεικτικά τον κ. Ερντογάν –αρνείται να δώσει ημερομηνία συνάντησης μαζί του–, αφετέρου δε γιατί είναι ο πιο πρόσφορος τρόπος να στρέψει αλλού τη δυσφορία που επικρατεί στην τουρκική κοινωνία, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης – ο πραγματικός πληθωρισμός προσεγγίζει το 150%.

Εάν μάλιστα ο Τούρκος πρόεδρος θεωρήσει ότι η οικονομική κατάσταση πάει από το κακό στο χειρότερο και αποφασίσει πρόωρες εκλογές, είναι βέβαιο ότι οι προκλήσεις το καλοκαίρι θα χτυπήσουν «κόκκινο»: με έρευνες σεισμογραφικών, με ενισχυμένα μεταναστευτικά ρεύματα στα ελληνικά σύνορα, με κορύφωση υπερπτήσεων και πολεμικών ιαχών.

Συνηθισμένα, όμως, τα βουνά στα χιόνια. Η Αθήνα –όπως έκανε και το 2020– με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα θα αποκρούσει τις προκλήσεις και θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποτρέψει το θερμό επεισόδιο. Θα εντείνει τη διπλωματική της κινητικότητα επικαλούμενη το διεθνές δίκαιο και θα απαιτήσει συνδρομή των συμμάχων εάν η Τουρκία τραβήξει το σκοινί.

Εξάλλου η χώρα είναι πολύ πιο έτοιμη από το 2020 για τις τουρκικές ακρότητες. Εχει υπογράψει αμυντικές συμφωνίες με ΗΠΑ και Γαλλία, η οποία μάλιστα δεσμεύεται να στηρίξει την Αθήνα σε περίπτωση σύρραξης. Εχει μία μοίρα υπεραεροπλάνων Ραφάλ, εκσυγχρονισμένα F-16, τορπίλες βαρέος τύπου στα υποβρύχιά της, αλλά και ενισχυμένη αμερικανική παρουσία στις βάσεις της Αλεξανδρούπολης και της Σούδας. Και είναι έτοιμη να αποδείξει ξανά –στον νέο φράχτη του Εβρου– ότι μπορεί να αποκρούσει κάθε μεταναστευτική «επίθεση».

Το σημαντικότερο όμως είναι ότι ο κ. Ερντογάν, με την αλλοπρόσαλλη πολιτική του ταραχοποιού, έχει δείξει στην υφήλιο ότι δεν ορρωδεί προ ουδενός προκειμένου να ενισχύσει τον αναθεωρητισμό του. Αγοράζει S-400 από τους Ρώσους, ανοίγει μέτωπα με τη Συρία και τη Λιβύη, ποντάρει στον αντιαμερικανισμό, αγνοεί τις κυρώσεις κατά της Μόσχας, βάζει «βέτο» στην ένταξη Σουηδίας, Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ. Εχει γίνει ο πιο αναξιόπιστος εταίρος σε μια στιγμή που το μεγαλύτερο αγαθό είναι η αξιοπιστία και η συμμαχική αλληλεγγύη. Ολα εδώ πληρώνονται.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή