Ο σεξισμός παίρνει ακόμη πτυχίο ΑΕΙ

Ο σεξισμός παίρνει ακόμη πτυχίο ΑΕΙ

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διαμαρτύρεται η Ελληνική Εταιρεία Γυναικών Πανεπιστημιακών και ορθώς. Στον απόηχο του κινήματος #MeToo στην Ελλάδα και ενώ σχετικές καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας και διερευνώνται στα πανεπιστήμια, το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που παρουσίασε το υπουργείο Παιδείας δεν συμπεριλαμβάνει ως διακριτό πειθαρχικό αδίκημα τη σεξουαλική παρενόχληση, την παρενόχληση λόγω φύλου και γενικά τη βία και την παρενόχληση, καθώς και την παραβίαση της αρχής της ισότητας των φύλων ούτε για τους διδάσκοντες και το υπόλοιπο προσωπικό του ΑΕΙ ούτε και για τους φοιτητές. Με τον τρόπο αυτόν, τα ελληνικά πανεπιστήμια εμφανίζονται να υστερούν ακόμη και έναντι των επιχειρήσεων, για τις οποίες οι πολιτικές αυτές είναι υποχρεωτικές (σύμφωνα με τα άρθρα 9 και 10 του νόμου 4808/21). Μάλιστα, όπως αναδεικνύουν οι Ελληνίδες πανεπιστημιακοί, δεδομένου ότι οι πολιτικές αυτές αποτελούν υποχρεωτικό κριτήριο επιλεξιμότητας των χρηματοδοτήσεων του Horizon Europe από το 2022, αυτές κινδυνεύουν να χαθούν. Παράλληλα, ελλείψει αυτών, τα ελληνικά ΑΕΙ θα υπολείπονται των μεγαλύτερων πανεπιστημίων σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο με πιθανή «επίπτωση» στην εικόνα τους.

Βέβαια, υπάρχει αντίλογος, ο οποίος μπορεί να αποτελέσει αφετηρία για μια ευρύτατη συζήτηση για τη λειτουργία των ΑΕΙ. Τι εννοώ: Το υπουργείο Παιδείας μπορεί να υποστηρίξει πως τέτοια θέματα πρέπει να ρυθμιστούν από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας των ΑΕΙ. Ετσι, όμως, βγάζει την ουρά του απ’ έξω, αφού ουδέποτε έχει υπάρξει απόφαση πάνω σε καταγγελίες για π.χ. σεξουαλική παρενόχληση. Αντιθέτως, κουκουλώνονται μέσω της συνήθους μεθόδου της διενέργειας ΕΔΕ. Συγκεκριμένα, δίνεται εντολή για την ΕΔΕ, ο χρόνος κυλάει, τα θύματα κουράζονται, το σκάνδαλο ξεχνιέται, οι θύτες απομακρύνονται διακριτικά από θέσεις και αρμοδιότητες. Και θα ήταν, πιθανόν, «τέλος καλό, όλα καλά» εάν έτσι εξαλείφονταν οι περιπτώσεις σεξουαλικής παρενόχλησης. Ενας λόγος που αυτό δεν συμβαίνει είναι πως οι θύτες γνωρίζουν ότι θα πέσουν στα μαλακά και από τη θέση ισχύος, που πιθανόν να κατέχουν εντός του ΑΕΙ, να βγουν καθαροί!

Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως οφείλει να προσθέσει τη σχετική πρόβλεψη. Θα είναι άλλωστε, σε αντίθεση με ό,τι αναμένεται για καίρια άρθρα του ν/σ, μία ρύθμιση που θα συγκεντρώσει ελάχιστες διαφωνίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή