Η ευρωπαϊκή κόπωση και ο πόλεμος

Η ευρωπαϊκή κόπωση και ο πόλεμος

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βαθαίνει το ρήγμα στους κόλπους της Ε.Ε. μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών που επιθυμούν ένα γρήγορο τέλος του πολέμου και εκείνων που θέλουν να δουν την παραδειγματική τιμωρία της Ρωσίας. Με βάση έρευνα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων (ECFR), που διενεργήθηκε σε εννέα χώρες-μέλη της Ε.Ε. –τη Φινλανδία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία, την Ισπανία και τη Σουηδία–, καθώς και το Ηνωμένο Βασίλειο, παρά τη συνεχιζόμενη υποστήριξη της κοινής γνώμης προς την Ουκρανία, στη συζήτηση έχουν αρχίσει να υπεισέρχονται νέοι προβληματισμοί, όπως το αυξανόμενο κόστος της ενέργειας, ο πληθωρισμός, οι ελλείψεις πρώτων υλών. Σύμφωνα με άλλη δημοσκόπηση για λογαριασμό της PricewaterhouseCoopers, τα τρία τέταρτα των Γερμανών επανασχεδιάζουν τις διακοπές τους και σκοπεύουν να μειώσουν τα χρήματα που είχαν προγραμματίσει να δαπανήσουν το καλοκαίρι, ή και τον αριθμό των ημερών. Το 60% των ερωτηθέντων δήλωσε επίσης ότι θα εγκαταλείψει τα «αυθόρμητα ταξίδια» για τριήμερα σε άλλες πόλεις, για επισκέψεις σε συναυλίες ή πάρκα αναψυχής.

«Ειρήνη ή ρωσικό φυσικό αέριο; Ανθρώπινα δικαιώματα ή σαουδαραβικό πετρέλαιο; Διακοπές ή ήττα του Πούτιν;», είναι μερικά από τα διλήμματα που αντιμετωπίζει καθημερινά η ευρωπαϊκή και η δυτική γενικότερα κοινή γνώμη. Tην ίδια στιγμή οι Ευρωπαίοι ηγέτες μοιάζουν όλο και πιο αποφασισμένοι να εξωθήσουν το Κίεβο σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό, παρά να επωμιστούν το εσωτερικό πολιτικό κόστος από τη λαϊκή δυσαρέσκεια για τη νέα οικονομική κρίση, που έρχεται να προστεθεί στα απόνερα της πανδημίας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος επανέλαβε χθες ίσως και ενόψει του δεύτερου γύρου των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής, πως o Oυκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι πρέπει να εξοικειωθεί με την ιδέα ότι σε κάποια στιγμή θα κληθεί να διαπραγματευτεί με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι έχει ήδη εκπονήσει μια πρόταση εκεχειρίας, η οποία μέχρι στιγμής έχει απορριφθεί από τη Ρωσία. Σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος, ο Ιταλός πρωθυπουργός και ο Γερμανός καγκελάριος Ολαφ Σολτς αναμένεται να μεταβούν στο Κίεβο. Η επίδειξη ευρωπαϊκής ενότητας και συμπαράστασης προς την Ουκρανία είναι πιθανό να εξελιχθεί παρασκηνιακά σε ένα σόου ρεαλπολιτίκ, που δεν είναι αποκλειστικά γερμανικό χαρακτηριστικό στην άσκηση πολιτικής. Μια υποσημείωση με σημασία: η Gazprom μείωσε κατά 40% τις ποσότητες φυσικού αερίου προς τη Γερμανία και πολλές γερμανικές επιχειρήσεις φοβούνται ότι σύντομα θα κλείσουν οριστικά οι στρόφιγγες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή