Βόρεια Εύβοια, μια συλλογική υπόθεση

Βόρεια Εύβοια, μια συλλογική υπόθεση

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Βόρεια Εύβοια προσφέρεται για ασκήσεις λαϊκισμού. Η προχθεσινή επίσκεψη του κ. Τσίπρα ούτε καν παρηγορητική δεν μπορούσε να είναι, έτσι όπως ανακύκλωσε το αντιπολιτευτικό ρεπερτόριο: «Η κοροϊδία και τα επικοινωνιακά σόου έχουν και ένα όριο. Και αυτό το όριο εδώ έχει ξεπεραστεί», κατήγγειλε… Οταν οι στάχτες από το Μάτι είναι ακόμη στην ατμόσφαιρα… Μόνο να κεφαλαιοποιήσει τον θυμό των κατοίκων σε ψήφους στοχεύει ένα «φωτογραφικό» πέρασμα από τη Β. Εύβοια.

Δέκα μήνες μετά την πυρκαγιά που έκαψε 511.854 στρέμματα, οι άνθρωποι εδώ πασχίζουν να ξαναβρούν τον βηματισμό τους. Αρωγός η τοπική αυτοδιοίκηση (στην Αιδηψό, στη Λίμνη και στην Αγία Αννα, το διαπιστώσαμε από κοντά), η δυσφορία για κυβερνητικές καθυστερήσεις είναι αναμενόμενο συναίσθημα στις πληγείσες περιοχές, τα έργα όπου είναι δυνατόν προχωρούν και αλλού (όπως με τις αποζημιώσεις) καθυστερούν. Τίποτα δεν μπορεί να αποκατασταθεί απρόσκοπτα, γιατί τα προβλήματα είναι και πολλά και σύνθετα.

Υπάρχει όμως κάτι που εκπέμπει «εικόνες του μέλλοντος». Και αυτό είναι το αναπτυξιακό έργο «Φωτοδότες», του προγράμματος ανασυγκρότησης της Εύβοιας (επικεφαλής είναι ο Σταύρος Μπένος). Το ΥΠΠΟ συμμετέχει, με τρόπο πρωτοπόρο και επί της ουσίας αναπτυξιακό, με τρεις φορείς του: το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, το Μέγαρο Μουσικής και την Εθνική Λυρική Σκηνή.

Αύριο ολοκληρώνεται το πενθήμερο Evia Film Project, δράση του Φεστιβάλ Κινηματογράφου. Μπορεί η Εύβοια να αναδειχθεί σε διεθνές κέντρο για το «πράσινο σινεμά»; Οι περίπου 500 προσκεκλημένοι από την Ελλάδα και το εξωτερικό, που βρίσκονται στην Αιδηψό, το υποστηρίζουν. Αλλά δεν είναι μόνο η ζωή που αποκτά η πόλη ή η ενίσχυση της τοπικής οικονομίας από τους επισκέπτες. Η προσπάθεια γίνεται συλλογική υπόθεση. Ολοι ανασκουμπώνονται για να φτιαχτεί εξαρχής και να επαναλειτουργήσει ένας ανενεργός για χρόνια θερινός κινηματογράφος, να ανοίξουν αίθουσες για masterclasses, να αναδειχθούν η τοπική παραγωγή, η επιχειρηματικότητα, να αναμειχθούν οι γενιές, οι ξένοι επαγγελματίες του κινηματογράφου με Ελληνες σπουδαστές.

Μαγικά δεν συντελούνται· οι επανεκκινήσεις δεν γίνονται από τη μια στιγμή στην άλλη. Μπορούν όμως παρόμοιες δράσεις, επειδή προϋποθέτουν δουλειά και σοβαρότητα, να ξορκίσουν τον λαϊκισμό των καταγγελιών, τον καταστροφικό πολιτικαντισμό των άκοπων υποσχέσεων. Είδαμε τις «εικόνες του μέλλοντος» σε ένα παρόν συνεργασίας, που μπορεί, πράγματι, να φέρει την ανασυγκρότηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή