Σε νέα φάση

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εκστρατεία της Δύσεως υπό την ηγεσία του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν εναντίον της Ρωσίας ξεκίνησε πολύ φιλόδοξα, με στόχους μια καθεστωτική αλλαγή στη Μόσχα και την πολιτική –τουλάχιστον– εξόντωση του Ρώσου προέδρου Πούτιν. Επειτα από εκατό και πλέον μέρες οικτρού ρωσοουκρανικού πολέμου, που εξακολουθεί να μαίνεται, η εικόνα έχει αρχίσει να είναι διαφορετική.

Οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις, που κατά την άποψη Αμερικανών και Ευρωπαίων «ειδημόνων» διέρχονταν φάση αποσυνθέσεως, «ανίκανες» να αντιμετωπίσουν τους Ουκρανούς και άλλους «μαχητές», έχουν αρχίσει να ανακάμπτουν. Προσφάτως ο υπουργός Αμύνης της Ουκρανίας Ολέκσι Ρεζνίκοφ δήλωσε ότι πάνω από εκατό άνδρες του ουκρανικού στρατού φονεύονται ημερησίως –κατά άλλους οι απώλειες είναι διπλάσιες– και πεντακόσιοι τραυματίζονται. Ενώ ο πρόεδρος Ζελένσκι παραδέχθηκε ότι η Ρωσία ήδη κατέλαβε το 20 τοις εκατό της επικράτειας της Ουκρανίας.

Κάτι δεν πάει καλά στο πεδίο της πολεμικής ρωσοουκρανικής αναμετρήσεως. Ενώ παράλληλα οι «δραστικότερες» και πλέον συντονισμένες κυρώσεις ευρυτάτου φάσματος που επιβλήθηκαν στη Ρωσία, ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα κατά το παρελθόν, δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Κατά την άποψη ορισμένων, μάλιστα, οι κυρώσεις έπληξαν περισσότερο τις χώρες της Δυτικής Ευρώπης από ό,τι τη Ρωσία του προέδρου Πούτιν.

Το πλέον ενδιαφέρον όμως είναι ότι σταδιακώς ο κ. Ζελένσκι, που απέσπασε τους πρώτους μήνες του πολέμου τον αμέριστο θαυμασμό της δυτικής κοινής γνώμης, χειροκροτούμενος θερμότατα από τους πολιτικούς σε Ευρώπη και Αμερική οσάκις ως πρόεδρος της Ουκρανίας εμφανιζόταν τηλεοπτικώς καταγγέλλοντας δριμύτατα τον «δολοφόνο Πούτιν», αρχίζει να αισθάνεται την πίεση των Δυτικών συμμάχων του.

Η πρώτιστη επιδίωξη του κ. Ζελένσκι για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ έχει εγκαταλειφθεί.

Η πρώτιστη επιδίωξη του κ. Ζελένσκι για ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ έχει εγκαταλειφθεί. Η τελευταία τηλεφωνική επικοινωνία των κ. Μπάιντεν και Ζελένσκι «δεν πήγε καλά», σύμφωνα με ουκρανικές πηγές διότι ο Αμερικανός πρόεδρος του εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του επειδή δεν έλαβε σοβαρά υπόψη την προειδοποίηση ότι επίκειται η ρωσική εισβολή. Βεβαίως ακολούθησε διάψευση από την Ουάσιγκτον.

Και ήρθε η σειρά των Ευρωπαίων ηγετών να ασκήσουν την «επιρροή» τους στον Ζελέσνκι, για ένα συμβιβασμό που δεν θα ταπεινώνει τη Ρωσία, προβάλλοντας ως δέλεαρ την ένταξη της Ουκρανίας στην Ε.Ε. Δίχως να έχει καν προηγηθεί ομοφωνία περί του χρονοδιαγράμματος στους κόλπους της Ενώσεως. Δίχως να είναι βέβαιο εάν το εγχείρημα έχει τη στήριξη της Ουάσιγκτον.

Η άφιξη των ηγετών της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας στο Κίεβο με τρένο θύμισε σε ορισμένους σκηνικό του «Οριάν Εξπρές», του αστυνομικού μυθιστορήματος της Αγκαθα Κρίστι. Ελειπαν βέβαια τα εξαίσια κοστούμια εποχής, η ατμόσφαιρα, η χλιδή. Και φυσικά το «έγκλημα» με την ευρύτατη έννοια της λέξεως απωθήθηκε, σε μια προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών ενός φρικτού και άφρονος εγχειρήματος.

Πολιτικοί επικριτές του κ. Μπάιντεν στις ΗΠΑ προεξοφλούν ότι η πολιτική που επέλεξε θα καταστήσει τελικώς τη Ρωσία το προκεχωρημένο φυλάκιο της Κίνας στην Ευρώπη. Είναι νωρίς ακόμη για τη διατύπωση προβλέψεων. Η στήλη εύχεται απλώς στους τυχόν αναγνώστες της Καλό Καλοκαίρι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή