Η Ελλάδα και ο Μακρόν

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αυτό κι αν είναι πολιτική μυωπία. Υπάρχουν κόμματα στην Ελλάδα που πανηγυρίζουν επειδή ο Μακρόν δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία στις εκλογές. Και γιατί πανηγυρίζουν; Με το απλουστευτικό και ιδιοτελές σκεπτικό ότι αφού η Αριστερά του Μελανσόν (του λεγόμενου Γάλλου Τσάβες) ανεβαίνει στη Γαλλία, δεν μπορεί, κάπως θα «τσιμπήσει» εκλογικά και ο ΣΥΡΙΖΑ ή το ΜέΡΑ25.

Αυτό που φαίνεται να τους διαφεύγει είναι ότι ο Μακρόν κέρδισε τις εκλογές. Πήρε 246 έδρες, δηλαδή 15 έδρες περισσότερες από το άθροισμα των εδρών των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της αντιπολίτευσης – του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Λεπέν (89 έδρες) και της ακροαριστεράς συμμαχίας του Μελανσόν (142 έδρες). Και είναι ένα αποτέλεσμα μη αντιπροσωπευτικό – προϊόν της πρωτοφανούς αποχής, η οποία ξεπέρασε το 53%. Αν ξαναγίνονταν τώρα εκλογές, είναι πολύ πιθανόν ότι ο Μακρόν θα επιβεβαίωνε τις δημοσκοπήσεις που τον έδειχναν νικητή με απόλυτη πλειοψηφία. Ποιος πολίτης θέλει περιπέτειες και πολιτική αστάθεια;

Αυτό που δεν θα έπρεπε να μας διαφεύγει, ωστόσο, είναι ότι ένας λιγότερο ισχυρός Μακρόν αναμφισβήτητα θα επηρέαζε αρνητικά τόσο την προσπάθεια της Γαλλίας για μια πιο ολοκληρωμένη Ευρώπη, με περισσότερη αλληλεγγύη και οικονομική συνοχή, ενώ θα ήταν συμφορά για την Ελλάδα. Ο πλούσιος ευρωπαϊκός Βορράς πιέζει συνεχώς για μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία του Νότου. Το μόνο αντίβαρο στη Γερμανία, στην Αυστρία και στην Ολλανδία είναι κυρίως η Γαλλία, που επιμένει σε κάποια δημοσιονομική χαλαρότητα.

Επιπλέον, σε μια δυσμενή συγκυρία όπου ο Ερντογάν προκαλεί συνεχώς και έχει λυμένο το ζωνάρι του για καβγά, η μόνη χώρα που εκφράζει ανοιχτά την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα είναι η Γαλλία. Οχι μόνο έχει υπογράψει αμυντική συμφωνία με ρήτρα αμυντικής συνδρομής, αλλά και ενίσχυσε σε χρόνο-ρεκόρ τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις με αεροπλάνα τέταρτης γενιάς. Την ώρα που η Γερμανία κατασκευάζει έξι «αόρατα» υποβρύχια για την Τουρκία και η Ισπανία παραδίδει στον Ερντογάν ένα μίνι αεροπλανοφόρο.

Υπενθυμίζεται ότι ο τότε Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ ήταν αυτός που πίεσε –την περίφημη εκείνη νύχτα τον Ιούλιο 2015, όταν ο κ. Τσίπρας είχε φέρει τη χώρα στο χείλος της αβύσσου– και ανέτρεψε την απόφαση Σόιμπλε για προσωρινή έξοδο της χώρας από το ευρώ. Ας χαλιναγωγήσουν, λοιπόν, κάποιοι τις προσωπικές ατζέντες και πολιτικές φιλοδοξίες τους. Ενας ισχυρός Μακρόν είναι μεγάλο κέρδος για την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή