Δείκτης ελαφρότητας

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια φορά κι έναν καιρό, πριν από πεντέξι μήνες δηλαδή, οι ειδικοί έβγαιναν στα τηλεπαράθυρα για να μας πουν να προσέχουμε, κι όχι για ν’ απαντήσουν αν θα κατέβουν στις εκλογές. Τότε, το καλοκαίρι έμοιαζε μακρινό, και οι εκλογές επίσης. Περίσσευε, ως εκ τούτου, λίγος χρόνος στους κυβερνώντες και στους υγειονομικούς τους συμβούλους να ασχοληθούν με τα τετριμμένα.

Με τον δείκτη θετικότητας, λ.χ., το ποσοστό των θετικών στο σύνολο των τεστ. Πανικός τούς έπιανε τους συνταγματικώς υπευθύνους για τη δημόσια υγεία όταν τσιμπούσε λίγο. Μόλις ξεπερνούσε το 4%, άρχιζαν τις «ισχυρές συστάσεις», τις απαγορεύσεις και τα επιτίμια. Ακόμα πιο παλιά, μέχρι και ξύλο έπεφτε στους «ανεύθυνους ατομιστές» των πλατειών, και μάλιστα άγριο και όχι τίμιο, σαν αυτό που θρυλείται ότι θαυματουργεί μαζικά στους Αγίους Ισιδώρους του Λυκαβηττού. Η αγωνία που τους χαλάει σήμερα τον ύπνο είναι πώς να χωρέσουν στην ίδια βαλίτσα τα μπανιερά και τα προεκλογικά τους φυλλάδια. Τη λιτή στολή της αμεριμνησίας και την πλουμιστή στολή της υποκρισίας. Τα πιο ξεφτέρια ανάμεσά τους θα τα καταφέρουν. Και θα δρέψουν δάφνες και ψήφους.

Τώρα λοιπόν ο δείκτης θετικότητας είναι κάτι κενό περιεχομένου. Σαν την «ταλάντωση», διά της οποίας ο πάντα ευρηματικός κ. Γκίκας Μαγιορκίνης επιχείρησε να πείσει τους εμβρόντητους συναδέλφους του ότι το έκτο κύμα είναι απλώς κυμάτιον που προκαλεί έναν σχεδόν γλυκό φλοίσβο, τίποτε ηχηρότερο. «Αν ήταν σοβαρό το κύμα, θα του βάζαμε περισπωμένη», συνεισέφερε την επιστημονική του άποψη ο κ. Γεωργιάδης. Και πρώτος πείστηκε ο ομογάλακτός του κ. Πλεύρης, που λέει μονότονα ότι «όλα είναι υπό έλεγχο» και «δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας». Τον ακούς και προσθέτεις δύο μάσκες στη μία που φοράς.

Στις 20 Απριλίου, ο υπουργός Υγείας κήρυξε το τέλος της πανδημίας. Τότε μόνο δύο περιοχές είχαν δείκτη υψηλότερο του επικίνδυνου 4%: Ιθάκη (4,09%) και Μήλος (4,57%). Στις 4 Μαΐου ο δείκτης ξεπέρασε το 4% σε 63 περιφέρειες, σε 13 δε ήταν πάνω κι από το 10%. Και; «Πάμε καλά. Ησυχάστε». Στις 22 Ιουνίου, ο δείκτης υπερέβη το 10% σε 17 περιφέρειες, σε έξι δε ξεπέρασε και το 20%. Προπορεύονται η Μύκονος (50,89%), η Σαντορίνη (33,51%), η Μήλος (32,31%). Και; «Πάμε πολύ καλά. Χειροκροτήστε. Τι θέλετε, να καραντινιάσουμε τη Μύκονο;». Το ‘χουν το δίκιο τους. Αλλωστε, στις πολυπληθείς περιφέρειες ο δείκτης ελέγχεται: 21,51% στη Δυτική Αττική και μόλις 16,56% στην Ανατολική.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή