Αγώνες δρόμου: ο κόμπος στο χτένι

Αγώνες δρόμου: ο κόμπος στο χτένι

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Την Πέμπτη 23 Ιουνίου το απόγευμα, η ευρύτερη περιοχή γύρω από το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχου (ΚΠΙΣΝ) θα είναι κυκλοφοριακά επιβαρυμένη λόγω του SNF Nostos Run».

Ετσι κατέληγε η ενημερωτική ανακοίνωση του φεστιβάλ SNF Nostos, που διοργανώνεται και χρηματοδοτείται πλήρως από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, για τον καθιερωμένο βραδινό αγώνα δρόμου που ξεκινάει από το Παναθηναϊκό Στάδιο και καταλήγει στις εγκαταστάσεις του Κέντρου Πολιτισμού στην Καλλιθέα. Το SNF Nostos Run, όπως είναι η επίσημη ονομασία του, διασχίζει ορισμένες από τις πλέον βασικές οδικές αρτηρίες του κέντρου της Αθήνας (Βασ. Κωνσταντίνου, Βασ. Σοφίας, Βασ. Αμαλίας, Συγγρού κ.λπ.).

Η απόληξη του δελτίου Τύπου έλεγε, φυσικά, τη μισή αλήθεια. «Κυκλοφοριακά επιβαρυμένη» δεν θα ήταν εκείνο το απόγευμα μόνον η περιοχή γύρω από το ΚΠΙΣΝ λόγω του σταδιακού αποκλεισμού της λεωφόρου Συγγρού, αλλά ολόκληρος ο νοητός άξονας από το Δέλτα Φαλήρου μέχρι τις παρυφές του Ψυχικού. Μπορούν να το επιβεβαιώσουν οι χιλιάδες απελπισμένοι οδηγοί, οι χιλιάδες απελπισμένοι επιβάτες, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι να κατέβουν από τα ακινητοποιημένα λεωφορεία και τρόλεϊ και να περπατήσουν μέχρι το σπίτι τους σε συνθήκες καύσωνα ή μέχρι τον πλησιέστερο σταθμό μετρό, εφόσον τους εξυπηρετούσε. Και αυτό για να πραγματοποιηθεί ένας αγώνας δρόμου 6 και 10 χιλιομέτρων, που αποτελεί τμήμα ενός φεστιβάλ· ένας αγώνας δρόμου που δεν μπορεί παρά να έχει σημείο εκκίνησης το Καλλιμάρμαρο με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την κυκλοφορία στο λεκανοπέδιο.

Ηταν τόση η αγανάκτηση του κόσμου, που ακόμη και φανατικοί δρομείς έβλεπαν καθαρά αυτό που δεν μπόρεσαν να δουν ούτε οι διοργανωτές ούτε όσοι έδωσαν την άδεια για την πραγματοποίηση του αγώνα: ότι ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Δεν είναι δυνατόν τόσο σημαντικοί οδικοί άξονες να κλείνουν για ψύλλου πήδημα. Ηδη αυτή η κυβέρνηση είναι μάλλον υπόλογη στους ψηφοφόρους της γιατί ελάχιστα άλλαξαν «επί του πεδίου» σε ό,τι αφορά την κατάχρηση του δικαιώματος του συνέρχεσθαι: οι εικόνες με τους κλειστούς δρόμους ενώ διαδηλώνουν 200 φοιτητές στο πλαίσιο «πανεκπαιδευτικού» συλλαλητηρίου παραείναι πρόσφατες. Οσο για τους αγώνες δρόμου, είναι βέβαιο ότι μπορούν να βρεθούν πολύ πιο εύκολα λύσεις. Για αρχή, ας φέρει άμεσα ο δήμαρχος Αθηναίων ψήφισμα στο δημοτικό συμβούλιο, που θα απαγορεύει τη δέσμευση οδικών αξόνων για αθλητικές εκδηλώσεις, με την αυτονόητη εξαίρεση του Μαραθωνίου. Θα του είμαστε ευγνώμονες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή