Η απώθηση των χιλίων

1' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μέσα στο Σαββατοκύριακο το Λιμενικό Σώμα ανακοίνωσε πως κατάφερε να απωθήσει πλεούμενα με περίπου χίλιους μετανάστες που προσπάθησαν να περάσουν τα θαλάσσια σύνορά μας. Και επειδή καλοθελητές της μετανεωτερικής αφασίας προσπαθούν να μας κάνουν να ξεχάσουμε τα ελληνικά μας, να πω ότι η γλώσσα μας διαθέτει μια λέξη που αποδίδει στην κυριολεξία την προσπάθεια των ανθρώπων αυτών και όσων τους εκμεταλλεύονται. Προσπάθησαν να περάσουν τα σύνορα «λάθρα», κοινώς «κρυφίως», «χωρίς να γίνουν αντιληπτοί». Λάθρα εκ του λανθάνω, εξ ου και ο «λαθραναγνώστης», αυτός που διαβάζει κρυφά το έντυπο που εσύ έχεις πληρώσει για να διαβάσεις. Παράτυποι αναγνώστες δεν υπάρχουν, όμως υπάρχουν παράτυποι μετανάστες, αφού ο χαρακτηρισμός τους ως «λαθρομετανάστες» θεωρείται υποτιμητικός για την ανθρώπινη υπόστασή τους. Το βέβαιο είναι ότι, είτε «λάθρα» είτε «παρατύπως», το Λιμενικό τούς αντελήφθη και, τηρώντας τους τύπους, δηλαδή την προστασία των συνόρων της χώρας, τους απώθησε στα τουρκικά χωρικά ύδατα απ’ όπου είχαν ξεκινήσει. Οφείλω να επισημάνω ότι ο αριθμός χίλιοι μέσα σε δύο ημέρες μάλλον μας αναγκάζει να αναβαθμίσουμε τη σημασία του φαινομένου. Περιμένουμε μια επανάληψη της επίθεσης στον Εβρο αυτήν τη φορά στο Αιγαίο; Θα είναι κι αυτό ένα είδος υβριδικού θερμού επεισοδίου, το οποίο έχει τα πλεονεκτήματά του. Ο Ερντογάν ξέρει ότι αρκετοί συμπατριώτες μας θα προθυμοποιηθούν να καταγγείλουν τη βίαιη συμπεριφορά των ελληνικών αρχών απέναντι στους μετανάστες. Και βέβαια δεν ενδιαφέρεται για την ελληνική κοινή γνώμη, όσο για τις εντυπώσεις που όλες αυτές οι καταγγελίες δημιουργούν στην Ευρώπη.

Αναρωτιέμαι αν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καταγγείλουν την απώθηση των χιλίων «παρατύπων» που αποπειράθηκαν να εισβάλουν λάθρα στη χώρα μας. Θα ήταν κρίμα να φοβηθούν και να υποστείλουν τη σημαία του ανθρωπισμού. Βέβαια πλησιάζουν εκλογές και επειδή η Αριστερά μας έχει αντιληφθεί την κρυφή γοητεία της μεσαίας τάξης, ενδέχεται να παρακάμψουν την απώθηση, αφού γνωρίζουν πως σε αυτά τα περίεργα κοινωνικά στρώματα των «κυρ Παντελήδων» η μετανάστευση, είτε παράτυπη είτε «λάθρα», δεν είναι ό,τι πιο αρεστό. Θα μου πεις, αριστεροί είναι. Μπορεί να σκέφτονται και να διαβουλεύονται με τις ώρες για τα καλά και τα κακά μιας παρέμβασης, όμως στο τέλος επικρατεί η ανάγκη της παρέμβασης. Η καταγγελία είναι υπαρξιακή ανάγκη.

Πάντως ο Ερντογάν, προς το παρόν, δεν έβγαλε κανένα πλοίο στο Αιγαίο για να κάνει τρύπες στο νερό. Αντιθέτως, έστειλε πλεούμενα με χίλιους μετανάστες στο Αιγαίο και όπως ακούω όσο γράφω, στον Εβρο οι απόπειρες εισβολής τις τελευταίες ημέρες πυκνώνουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή