ΑΠΟΨΕΙΣ

Τροφοδοτώντας τον διχασμό

Οι διαδηλωτές υπέρ και κατά του δικαιώματος στην άμβλωση που συγκεντρώθηκαν, την Παρασκευή, μπροστά από το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών απεικονίζουν ένα διχασμό που βαθαίνει με την ανατροπή της ιστορικής απόφασης Roe v. Wade του 1973. Με την αφαίρεση του συνταγματικά κατοχυρωμένου δικαιώματος στην άμβλωση, το δικαίωμα των γυναικών στην επιλογή θα ζυγίζεται πλέον σε κάθε πολιτεία απέναντι στο δικαίωμα των εμβρύων στη ζωή και θα διαμορφώνεται αναλόγως της πλειοψηφίας. Ηδη τέσσερις πολιτείες απαγόρευσαν από την πρώτη ημέρα τις αμβλώσεις, ενώ περίπου οι μισές πολιτείες κινούνται προς την ίδια κατεύθυνση.

Εκτιμώντας πως η απόφαση του Δικαστηρίου θέτει την υγεία και τη ζωή των γυναικών σε κίνδυνο, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να κάνει ό,τι μπορεί για να διασφαλίσει ότι οι Αμερικανίδες θα είναι ελεύθερες να ταξιδέψουν εκτός πολιτείας, να λάβουν ιατρική φροντίδα, καθώς και να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση σε φαρμακευτικές αγωγές αντισύλληψης.

Πέρα από την απειλή μιας κρίσης δημόσιας υγείας λόγω των απαγορεύσεων όμως, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου υπονομεύει τις ελευθερίες του ατόμου και το δικαίωμα στην ιδιωτικότητα. Και αυτό, καθώς το σκεπτικό της απόφασης του Ανωτάτου Δικαστηρίου κρίνει ότι το δικαίωμα στην άμβλωση δεν βασίζεται στην ιστορία και στην παράδοση των ΗΠΑ. Το τελευταίο, ωστόσο, μπορεί να υποστηρίξει κάποιος ότι ισχύει και για μια σειρά ακόμη από συνταγματικά κατοχυρωμένες ατομικές ελευθερίες: το δικαίωμα στην αντισύλληψη, στον σεξουαλικό προσανατολισμό και στην επιλογή συζύγου.

Και καθώς οι διαδηλώσεις επεκτείνονται σε όλη τη χώρα, οι επόμενες μάχες έχουν ήδη ξεκινήσει και είναι δικαστικές, για την επιβολή της απαγόρευσης και την πρόσβαση των γυναικών σε υπηρεσίες υγείας, και πολιτικές, για μια πλειοψηφία στο Κογκρέσο που θα επαναφέρει το δικαίωμα στην άμβλωση ως ομοσπονδιακό νόμο – ή θα διευρύνει τις απαγορεύσεις στο όνομα της προστασίας της ζωής.

Αν και επιχειρηματολόγησε ότι η αμερικανική κοινή γνώμη είναι διχασμένη και ότι με την απόφασή του επανέρχεται στην ουδετερότητα, το Ανώτατο Δικαστήριο θρέφει αντί να περιορίζει τον διχασμό που εντόπισε, δίνοντας μάλιστα το σύνθημα για την έναρξη μιας σκληρής μάχης, πολιτεία πολιτεία, για τον χαρακτήρα της Αμερικής – η οποία, σε ποσοστό 63% δεν ήθελε την ανατροπή του Roe v. Wade. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, 55% είναι υπέρ του δικαιώματος της άμβλωσης, ενώ το 39% τοποθετείται υπέρ του δικαιώματος στη ζωή του εμβρύου.

Το περιοδικό Atlantic έκανε λόγο για έναν πολιτισμικό πόλεμο, τον οποίο συνέκρινε με την ποτοαπαγόρευση. Αλλά τα πρώτα θύματα αυτού του νέου διχασμού της χώρας θα είναι κάποιοι από τους πιο ευάλωτους πολίτες της – οι νεαρές γυναίκες που αντιμετωπίζουν μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη σε κάποιες από τις φτωχότερες και πιο απομονωμένες πολιτείες της.

* Η κ. Κατερίνα Σώκου είναι Nonresident Senior Fellow, Atlantic Council.