Ο χωλός αντιρατσισμός

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ρατσισμός δεν είναι η διαπίστωση ότι στην υφήλιο υπάρχουν ράτσες. Είναι η αποδοχή των διακρίσεων μεταξύ των ανθρώπων ανάλογα με τις ράτσες. Διευρύνοντας τον ορισμό, περιλαμβάνονται οι διακρίσεις σε ευάλωτες ομάδες: γυναίκες, παιδιά, μειονότητες (εθνικές, θρησκευτικές, οικονομικές, σεξουαλικές) πρόσφυγες, μετανάστες, ΑμεΑ κ.λπ. Τι είναι ο αντιρατσισμός; Η αντίθεση σε όλες αυτές τις διακρίσεις.

Αρχίζει μεθαύριο το τριήμερο «Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ». Αυτοπροσδιορίζεται ως «το κορυφαίο γεγονός του αντιρατσιστικού κινήματος» και ως «μια μοναδική γιορτή της ενότητας μέσα από τη διαφορετικότητα». Πράγματι, κανείς άλλος δεν ενδιαφέρθηκε να προβάλει τις κοινότητες των μεταναστών σε μια προσπάθεια ένταξής τους.

Αν όμως ο πολίτης πάει καλοπροαίρετα στο φεστιβάλ, θα εκπλαγεί. Εκτός από τις συζητήσεις σε θέματα ρατσισμού, θα βρεθεί μπροστά σε θέματα όπως: «Ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού», «η διάλυση του ΕΣΥ βλάπτει», «εξορύξεις υδρογονανθράκων και αγώνες για τη ζωή», «όχι στη Δεξιά» κ.ά. Θέματα που μπορεί να έχουν ενδιαφέρον για κάποιους. Δεν έχουν όμως καμία σχέση με τον ρατσισμό. Το δε ενδιαφέρον τους –όπως και το ενδιαφέρον κάθε συζήτησης– εξαρτάται από τις απόψεις που συγκρούονται, δηλαδή από τους ομιλητές, ώστε το κοινό να μπορεί να κρίνει.

Στο εν λόγω φεστιβάλ, βεβαίως, κυριαρχούν ως ομιλητές, οργανώσεις παραλλαγών της άκρας Αριστεράς: αντικαπιταλιστική, κομμουνιστική, διεθνιστική, ριζοσπαστική, εργατική (κάποια προσφέρει και σούπα… κομμουνιστική!), αναρχοσυνδικαλιστική κ.λπ. Είναι έκδηλο λοιπόν ότι οι συζητήσεις θα είναι άθροισμα μονολόγων που θα διαφέρουν μεταξύ τους το πολύ στο ποια άποψη θα είναι πιο ακραία. Καμία από τις ιδεολογίες των τριών μεγαλύτερων κομμάτων –δηλαδή τις ιδεολογίες των πολλών– δεν χωράει σε αυτούς τους μονολόγους. Συνεπώς, αντί να προσελκύουν, απωθούν το πλήθος των αντιρατσιστών και ιδιαίτερα όποιον αντιρατσιστή είναι συγχρόνως υπέρ της ιδιωτικοποίησης του νερού ή του ΕΣΥ, ή των εξορύξεων των υδρογονανθράκων ή της Δεξιάς.

Κοντολογίς, οι οργανωτές του «Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ» δεν ενδιαφέρονται να κινητοποιήσουν τους πολλούς αντιρατσιστές, ούτε να διαδώσουν τον αντιρατσιστικό λόγο. Ενδιαφέρονται να δημιουργήσουν ένα βήμα για τις ακραίες απόψεις τους σε ακροατές εκ προοιμίου πεισμένους. Την ώρα που η Ελλάδα έχει ανάγκη ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή