Το άλλο Αιγαίο

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η λέξη «μετριοπάθεια» παραμένει άγνωστη. Ειδικά στα ελληνοτουρκικά θα ήταν εθνικώς ωφέλιμο αν αφήναμε τη διαχείριση της κρίσης στην πολιτική και τη διπλωματία. Είναι λυπηρό και δυσοίωνο να παρατηρεί κανείς την άκριτη και παρορμητική πολεμοκάπηλη αντίληψη που διαχέεται στα κοινωνικά δίκτυα. Το ζήτημα για την εμπορική ταυτότητα του Τουρκικού Αιγαίου, που αφορά τις τουριστικές υποδομές των απέναντι παραλίων, ανέδειξε την απόσταση που πρέπει να διανύσουμε ώστε να δικαιώσουμε αυτό για το οποίο περηφανευόμαστε. Οτι είμαστε, δηλαδή, ένα δημοκρατικό και ανεπτυγμένο κράτος με σκεπτόμενους πολίτες.

Το δυσάρεστο είναι πως η εμμονή με την προβολή των αρνητικών όψεων της Τουρκίας καλλιεργείται από σχεδόν όλα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, συμβάλλοντας σε διαρκή βομβαρδισμό του κοινού. Η εμπειρία μας από το 1922 και το 1974 θα έπρεπε να μας είχε διδάξει πως η άφρων εσωτερική πολιτική και ο φανατισμός της κοινής γνώμης έχουν πάντα δυσάρεστες επιπλοκές. Θα έπρεπε επίσης ως κοινωνία να έχουμε πλέον αντιληφθεί πως το εθνικό αφήγημα σε κάθε χώρα διαφέρει, κάτι που είναι έκδηλο στις χώρες της Βαλκανικής, οι οποίες όλες διαμόρφωσαν την εθνική ταυτότητά τους ως θύματα. Ακόμη και οι Τούρκοι της Τουρκικής Δημοκρατίας εμφανίζονται ως θύματα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και των συνεπειών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, με την απόπειρα εκ μέρους των δυτικών δυνάμεων διαμελισμού της χώρας.

Η Ελλάδα θα έχει πολλά να κερδίσει με πολιτική διαπαιδαγώγηση της κοινής γνώμης και τα ΜΜΕ θα επιτελούσαν έργο αν χαμήλωναν τους τόνους και παρουσίαζαν τα γεγονότα, παρά να επιχαίρουν με τα ύψη του πληθωρισμού στη γείτονα χώρα. Ενας Ελληνας δέκτης των ειδήσεων με μηδενική επαφή με τη σύγχρονη τουρκική πραγματικότητα θα πίστευε πως όλοι οι Τούρκοι είναι σε κατάσταση ένδειας. Η Κωνσταντινούπολη παραμένει ένα από τα μεγάλα οικονομικά και τουριστικά κέντρα του κόσμου και υπάρχει μερίδα της τουρκικής κοινωνίας που είναι πλήρως ευρωπαϊκή. Είναι δείγμα πολιτισμού να μπορεί κανείς να διακρίνει την είδηση και να την υπηρετήσει.

Η καλλιέργεια εσφαλμένων εντυπώσεων οδηγεί κατά κανόνα σε διαψεύσεις και απογοητεύσεις. Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή και μέρος των ισχυρότερων συμμαχιών. Οφείλουμε να συμβάλουμε στην προστασία της κοινής γνώμης από τις σειρήνες του λαϊκισμού και της αδιαλλαξίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή