Η Σύνοδος της Μαδρίτης και οι εκλογές

Η Σύνοδος της Μαδρίτης και οι εκλογές

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η ιστορία είναι πασίγνωστη. Κατά τη διάρκεια ομιλίας του Γεωργίου Παπανδρέου στη Βουλή, κάποιος βουλευτής της ΕΡΕ διέκοπτε συνεχώς φωνάζοντας διάφορα προσβλητικά κατά του αρχηγού της Ενωσης Κέντρου. Τότε ο Παπανδρέου σταμάτησε την ομιλία του και ζήτησε να μάθει το όνομα του αγενούς. Αμέσως ο υβριστής σηκώθηκε από τη θέση του, με κάποια ικανοποίηση μάλιστα στο βλέμμα του. Μόλις τον είδε ο Παπανδρέου κούνησε το κεφάλι του και είπε: «Α, εσείς, τότε δεν έχει καμία σημασία».

Η ρήση μού ήρθε στο μυαλό, όταν άκουσα τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να απευθύνεται στον πρωθυπουργό, που συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, με απίστευτη αμετροέπεια: «Τον καλώ έστω και τώρα στο παρά πέντε να υπερασπιστεί τα εθνικά μας συμφέροντα». Και στο ίδιο πνεύμα, μετά το τέλος της συνόδου να μιλάει για Βατερλώ, σημειώνοντας ότι αν ήταν εκείνος στη θέση του Μητσοτάκη «θα επέστρεφε από τη Μαδρίτη με τα πόδια». Τέτοιος εξυπνακισμός και τέτοια οίηση είναι ασυγχώρητη – ιδιαίτερα για τα ελληνοτουρκικά.

Προσέξτε. Είναι ο πολιτικός αρχηγός ο οποίος καταψήφισε την ελληνογαλλική αμυντική συμφωνία, η οποία –ως γνωστόν– προβλέπει στρατιωτική συνδρομή της Γαλλίας σε περίπτωση επίθεσης κατά της Ελλάδας και την πώληση στη χώρα μας των αεροσκαφών «Ραφάλ» και των φρεγατών «Μπελαρά», που θα κάνουν τις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις κυρίαρχες στο Αιγαίο. Μάλιστα με εντολή Τσίπρα η αξιωματική αντιπολίτευση καταψήφισε και την ελληνοαμερικανική αμυντική συμφωνία με την οποία αναβαθμίζεται η παρουσία των αμερικανικών δυνάμεων στην Ελλάδα με νέες βάσεις ή επέκταση υποδομών στην Αλεξανδρούπολη, το Στεφανοβίκειο και τη Σούδα. Που έχουν κάνει έξαλλο τον Ερντογάν.

Η σύνοδος της Μαδρίτης ήταν ασφαλώς θετική για τα ελληνικά συμφέροντα. Βοήθησε να έρθει η Αγκυρα πιο κοντά στη Δύση με την άρση του βέτο για ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ υπήρξε και το πολυαναμενόμενο ραντεβού Μπάιντεν – Ερντογάν. Από το οποίο προέκυψε η δημόσια προτροπή του Αμερικανού προέδρου για να κρατηθούν ήρεμα νερά στο Αιγαίο. Αυτό δεν σημαίνει πως ο Ερντογάν θα σταματήσει την επιθετική ρητορική του για εσωτερική κατανάλωση ενόψει των αναμενόμενων πρόωρων εκλογών στην Τουρκία. Είναι βέβαιο, ωστόσο, ότι ο Τούρκος πρόεδρος θα γίνει πιο προσεκτικός στις προκλήσεις του στο πεδίο, ώστε να μην έχουμε επανάληψη του 2020.

Κανείς στη Δύση δεν θέλει μια Τουρκία απομονωμένη και ανεξέλεγκτη, έτσι ώστε να κινδυνεύει να διολισθήσει στον ακραίο ισλαμισμό και να τα «σπάσει» με το ΝΑΤΟ.

Το «πράσινο φως» για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 δεν ήταν καινούργιο. Τόσο ο Λευκός Οίκος όσο και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχαν συμφωνήσει –ως γνωστόν– για τον εκσυγχρονισμό των τουρκικών F-16 εδώ και μήνες. Το ντιλ «έπεσε στα βράχια» λόγω της άρνησης του Κογκρέσου να συναινέσει – άρνηση που αναμένεται με τη βοήθεια Αμερικανών βουλευτών, που δεν έχουν εμπιστοσύνη στην Τουρκία, να παραμείνει ισχυρή και ολόκληρο το 2023, όποιο και να ’ναι το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών στις ΗΠΑ.

Από εκεί και πέρα μπορεί όλοι στην Ελλάδα να επιθυμούμε τη διεθνή απομόνωση της Τουρκίας για την αναθεωρητική και επιθετική συμπεριφορά της και για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου. Ωστόσο, κανείς στη Δύση δεν θέλει μια Τουρκία απομονωμένη και ανεξέλεγκτη, έτσι ώστε να κινδυνεύει να διολισθήσει στον ακραίο ισλαμισμό, να τα «σπάσει» με το ΝΑΤΟ και να ενταχθεί στο ρωσικό στρατόπεδο. Μια τέτοια Τουρκία χωρίς χαλινάρι είναι πιο επικίνδυνη για μας και για ολόκληρη την περιοχή μας.

Ολοι οι μεγάλοι παίκτες στη Δύση θέλουν μια Τουρκία συνεργάσιμη και λογική, φιλοδυτική και όσο γίνεται πιο δημοκρατική, αναγνωρίζοντάς της ότι είναι μία ισχυρή περιφερειακή δύναμη με ειδικές σχέσεις με χώρες της περιοχής της. Μια Τουρκία η οποία θα μπορούσε κάτω από την πίεση και επιρροή της Δύσης να αναζητήσει τη λύση των διαφορών της με την Ελλάδα στη βάση του διεθνούς δικαίου.

Ως τότε στην Ελλάδα θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για όλα και σοβαροί στην αντιμετώπιση της Αγκυρας. Να μην εκτοξεύουμε εύκολες πατριωτικές κορώνες για τα ελληνοτουρκικά, όταν είναι γνωστό ότι όλοι τα ίδια πάνω κάτω πιστεύουμε για την Τουρκία και στην ίδια βάρκα βρισκόμαστε. Εχει μεγάλη σημασία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή