Η Κύπρος στο επίκεντρο

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να είναι αισιόδοξος, μετά τη Σύνοδο Κορυφής στη Μαδρίτη, ότι το φετινό καλοκαίρι δεν θα είναι μια επανάληψη του καλοκαιριού 2020, με όλο τον τουρκικό στόλο στο Αιγαίο. Ωστόσο είναι εμφανές ότι όσο πλησιάζουν οι τουρκικές εκλογές του 2023, τόσο θα ανεβαίνουν οι εθνικιστικοί τόνοι από πλευράς Ερντογάν.

Χαρακτηριστικό δείγμα γραφής αυτής της επιθετικής προπαγάνδας κατά της Ελλάδας ήταν η τελευταία φωτογραφία του ακροδεξιού κυβερνητικού εταίρου, επικεφαλής των Γκρίζων Λύκων Ντεβλέτ Μπαχτσελί να κρατάει ένα χάρτη του Αιγαίου με τα μισά νησιά ζωγραφισμένα στα τουρκικά χρώματα. Δεν μιλάμε για ακατοίκητες βραχονησίδες. Αλλά για την Κρήτη, την Κάσο, την Κάρπαθο, τη Ρόδο, την Κω, την Κάλυμνο, τη Σάμο, την Πάτμο και τη Λέρο, έως την Ικαρία, την Αστυπάλαια, τη Χίο, τη Λέσβο και τη Λήμνο να απεικονίζονται εντός της τουρκικής επικράτειας!

«Παραλήρημα των εξτρεμιστών ή επίσημη πολιτική της Τουρκίας; Αλλη μία προβοκάτσια ή αληθινός στόχος;», ήταν η ανάρτηση του Ελληνα πρωθυπουργού στην οποία ζητούσε από τον πρόεδρο Ερντογάν να καταστήσει σαφή τη θέση του.

Ηδη η Τουρκία έχει ανακοινώσει ότι θα βγάλει και 4ο γεωτρύπανο στο Αιγαίο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Αυγούστου για να κάνει έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο σε περιοχές γύρω από την Κύπρο. Την ίδια στιγμή, πληροφορίες που δεν έχουν διαψευσθεί –αλλά δεν δείχνουν αξιόπιστες όσο ο Ερντογάν περιμένει πράσινο φως από τις ΗΠΑ για τον εκσυγχρονισμό των F-16 του– υποστηρίζουν πως στις 20 Ιουλίου ο Ερντογάν θα εξαπολύσει νέα «βόμβα», ανακοινώνοντας την προσάρτηση των Κατεχομένων της Κύπρου!

Χρειάζεται ψυχραιμία από ελληνικής πλευράς γιατί πολλές από αυτές τις κινήσεις γίνονται για εντυπωσιασμό του εσωτερικού μετώπου, ενώ ο πληθωρισμός τρέχει ανεπίσημα στο 150%. Υπενθυμίζεται ότι, στο ίδιο πνεύμα, τέτοιες μέρες πέρυσι ο Ερντογάν μαζί με τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων Ερσίν Τατάρ είχαν ανακοινώσει σχέδιο μερικού ανοίγματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου.

Ενα είναι βέβαιο. Οτι η Κύπρος, που ευαισθητοποιεί κάθε συντηρητικό Τούρκο, θα είναι το νέο αφήγημα του Ερντογάν για να προσελκύσει όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους της εθνικιστικής, λαϊκής ψήφου. Θα χρειαστεί να έχουμε και αυτό το καλοκαίρι γερό στομάχι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή