Στην πόρτα του νοσοκομείου

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

To 1992 οδήγησα στενό συγγενικό μου πρόσωπο με έμφραγμα στον Ευαγγελισμό. Ηταν πρωί αλλά ευτυχώς η κίνηση δεν ήταν μεγάλη. Σε 10 λεπτά έφτασα στο πιο κοντινό νοσοκομείο με τον άνθρωπό μου στο διπλανό κάθισμα να μην μπορεί να μιλήσει από τον πόνο. Βρήκα την πύλη του Ευαγγελισμού κλειστή – δεν εφημέρευε. Με ζώσαν μαύρα φίδια. Αν δεν έμπαινα στο νοσοκομείο θα πέθαινε στα χέρια μου. Πήρα την απόφαση να τα παίξω όλα για όλα. Αρχισα να μαρσάρω και είπα στον φύλακα ότι αν δεν ανοίξει θα ρίξω την πύλη με το αυτοκίνητο. Ημουν σε τέτοια κατάσταση, που με άφησε να περάσω στα εξωτερικά ιατρεία. Εβαλα τον άνθρωπό μου σε ένα φορείο κι έτρεξα στους διαδρόμους να βρω γιατρό. Ηξερα ότι ακόμη κι αν δεν εφημέρευε το νοσοκομείο θα υπήρχαν καρδιολόγοι που θα έκαναν τη γύρα στους ασθενείς τους. Για καλή μας τύχη με είδε φίλος γιατρός που ήταν στο νοσοκομείο κι αμέσως σήμανε συναγερμό. Μέσα σε πέντε λεπτά ο άνθρωπός μου σώθηκε με θρομβόλυση.

Θυμήθηκα αυτή τη συγκλονιστική για μένα ιστορία, διαβάζοντας για τον 49χρονο στην Πάτρα που πέθανε στον δρόμο έξω από νοσοκομείο που δεν τον δέχτηκαν επειδή, λέει, δεν εφημέρευε. Το τραγικό της υπόθεσης ήταν ότι στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, όπως έγινε στη συνέχεια γνωστό, βρίσκονταν εκείνη την ώρα 70 γιατροί. Κάποιος θα τον είχε σώσει, όπως τον δικό μου, εάν είχε επιτραπεί η είσοδος στον ετοιμοθάνατο ασθενή.

Είναι προφανές ότι το σύστημα για επείγουσες ανάγκες δεν λειτουργεί σωστά. Δεν είναι δυνατόν ένας πολίτης να παθαίνει έμφραγμα έξω από ένα νοσοκομείο και να μην μπορεί να σωθεί επειδή το νοσοκομείο αρνείται να του δώσει τις πρώτες βοήθειες. Θα έπρεπε σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία να υπάρχει ένα μίνιμουμ προσωπικό ασφαλείας για τέτοιες περιπτώσεις. Κι όπου υπάρχει να γίνεται γνωστό ώστε να το ξέρει ο κόσμος.

Δεν είναι δυνατόν στον 21ο αιώνα, σε μια χώρα που έχει τους περισσότερους γιατρούς ανά 1.000 κατοίκους στην Ευρώπη, να υπάρχουν κανονισμοί που αντί να σώζουν ζωές, αφήνουν ανθρώπους να πεθάνουν λόγω κακής οργάνωσης, γραφειοκρατίας ή ανευθυνότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή