Αλί αλί Χαμουραμπί

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδύνατον να μετρηθούν οι ανά τους αιώνες μοιχοί. Είναι, λέτε, δισεκατομμύρια; Ισως δεν είναι υπερβολικός ο αριθμός, εάν αναλογιστούμε ότι η μοιχεία είναι τόσο παλιά όσο και ο θεσμός του γάμου. Αλλωστε, αυτό επιβεβαιώνεται επαγωγικά εάν αναλογιστούμε ότι έχουν περάσει 40 αιώνες από τον 18ο προ Χριστού αιώνα. Και αυτό διότι η μοιχεία εμφανίζεται ως αμάρτημα στον κώδικα του Χαμουραμπί, μεγάλου νομοθέτη, βασιλιά και μεταρρυθμιστή της Βαβυλώνας, ο οποίος βασίλευσε από το 1792 π.Χ. έως το 1750 π.Χ. Στον κώδικά του η μοιχεία τιμωρείτο με θάνατο διά πνιγμού σε ποτάμι για τη μοιχαλίδα και τον εραστή της. Ομως, εάν ο απατημένος σύζυγος έδινε… τόπο στην οργή, η γυναίκα τη γλίτωνε, ενώ ήταν στην ευχέρεια του βασιλιά να συγχωρήσει και τον εραστή.

Θάνατος ήταν η ποινή και για τις μοιχαλίδες κατά την αρχαιότητα σε διάφορες περιοχές του τότε «μικρού πλανήτη», ενώ για τους μοιχούς η τιμωρία έμοιαζε με χάδι στο μάγουλο. Θάνατος, ακρωτηριασμός, λιθοβολισμός είναι οι ποινές που κατά καιρούς έχουν καταγραφεί ιστορικά για τη μοιχεία και στα μετά Χριστόν χρόνια. Με βάση τα υπάρχοντα ανθρωπολογικά στοιχεία και πληροφορίες, ανεκτικοί στις συζυγικές παρασπονδίες εμφανίζονται οι ινδουιστές, κάποιοι λαοί της Αφρικής και της Πολυνησίας, και οι Εσκιμώοι.

Βέβαια, ας μη γελιόμαστε. Ναι, ήδη από την αρχαία δραματουργία έχουμε εμβληματικές μορφές-ηρωίδες –την Κλυταιμνήστρα και τη Μήδεια– που εκδικήθηκαν με αίμα τους μοιχούς συζύγους τους. Το μεγάλο θύμα της Ιστορίας, ωστόσο, ήταν πάντα οι γυναίκες. Η πίεση, η απαξία που ασκούσε το κοινωνικό περιβάλλον στη μοιχαλίδα ήταν τεράστια.

Στη Ελλάδα, σχεδόν από τη σύσταση του ελληνικού κράτους, σύμφωνα με τον ποινικό νόμο η μοιχεία ήταν πλημμέλημα. «Η αποποινικοποίηση της μοιχείας θα κλονίσει τα θεμέλια της οικογένειας και του γάμου», εκτιμούσε η Εκκλησία της Ελλάδος στις 21 Ιανουαρίου 1982, όταν είχε αρχίσει η συζήτηση για αλλαγές στο οικογενειακό δίκαιο και στην αποποινικοποίηση της μοιχείας. Τέτοιες ημέρες ακριβώς 40 χρόνια πριν, στις 24 Ιουλίου 1982, ο Ανδρέας Παπανδρέου κατήργησε στην Ελλάδα την ποινική δίωξη της μοιχείας. Μια παρακαταθήκη των ωραίων χρόνων της Μεταπολίτευσης και του ΠΑΣΟΚ προς τις επόμενες γενιές!

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή