90 χρόνια πριν…29-7-1932

52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ: Τηλεγραφούν εκ Σμύρνης ότι ο πρωθυπουργός Ισμέτ πασάς εγκαινιάζων το μνημείον το ανεγερθέν προς τιμήν του Μουσταφά Κεμάλ, έπλεξε το εγκώμιον της απαραμίλλου διορατικότητος του μεγάλου αρχηγού, όστις κατώρθωσε να καθορίση το ακριβές όριον των εθνικών διεκδικήσεων. Υπαινισσόμενος είτα το γεγονός ότι το μνημείον εμφανίζει τον Γαζή δεικνύοντα την Μεσόγειον ως τον πρώτον σκοπόν του στρατού, ετόνισεν ότι ούτος δι’ αυτού ηθέλησε να δείξη την θέσιν την ανήκουσαν εις την Τουρκία εν τη Μεσογείω, την λεκάνην αυτήν εις την οποίαν ανεπτύχθη μακραίων πολιτισμός και ήτις αποτελεί μίαν των μεγάλων οδών της ανθρωπότητος.

ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ: Τηλεγραφήµατα εξ Ουασιγκτώνος αγγέλλουν ότι ταραχαί εσημειώθησαν εις την λεωφόρον Πενσυλβανίας, μίαν των κυριωτέρων αρτηριών της πόλεως, σήμερον, εξ αφορμής της διαταγής την οποίαν έλαβον αι αστυνομικαί αρχαί όπως εκκενώσουν εν δημόσιον κτίριον το οποίον από ημερών κατείχον οι άνεργοι παλαιοί πολεμισταί. Επηκολούθησε σύγκρουσις μεταξύ αστυνομικών και παλαιών πολεμιστών, οίτινες έριψαν λίθους και κεράμους κατά των αστυνομικών. Περί ώραν 12 διεδόθη ότι νέαι δυνάμεις ανέργων θα εβάδιζον κατά της πόλεως και επηκολούθησε νέα κινητοποίησις στρατού και αστυνομίας προς τας εισόδους αυτής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή