Η Μπέρμποκ στο Φαρμακονήσι

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αδίκησε το Λιμενικό η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών κ. Αναλένα Μπέρμποκ, η οποία, σύμφωνα με τη χθεσινή «Καθημερινή», «ζήτησε να μην έχει καμιά συνάντηση αλλά και καμιά “επαφή”, όπως π.χ. φωτογραφίες ή χειραψίες, με την ηγεσία του Λιμενικού και ζήτησε “αυστηρά” επαφή μόνο με αυτή του Frontex. Προφανώς και η απαίτηση της Γερμανίδας έρχεται σε συνέχεια του κλίματος που έχει δημιουργηθεί σε κύκλους του εξωτερικού για το Λιμενικό» (Θεωρείο, 28.7.2022).

Για να είμαστε ακριβείς, δεν υπάρχει «κλίμα» κατά του Λιμενικού στο εξωτερικό. Υπάρχει κοτζάμ καταδικαστική (και εξαιρετικά ντροπιαστική για τη χώρα μας) απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Σάφι κατά Ελλάδος, υπ’ αρ. 5418/15), με αφορμή όσα θλιβερά έπραξε το Λιμενικό στο Φαρμακονήσι το 2014 και με βάση όσα θλιβερότερα επιφύλαξε στους αυτουργούς η ελληνική πολιτεία. Λέμε ότι η κ. Μπέρμποκ αδίκησε το το Λιμενικό διότι το πρόβλημα δεν είναι μόνο του σώματος, το οποίο δυστυχώς έχει μακρά όσο και θλιβερή ιστορία κακοποιήσεων των κατατρεγμένων. Μην ξεχνάμε ότι το 2012 καταδικάστηκε και πάλι η Ελλάδα από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, για την περίπτωση ενός Τούρκου μετανάστη («Zontul κατά Ελλάδας», υπ’ αρ. 12294/07) ο οποίος, μετά τη σύλληψή του, βιάστηκε με κλομπ (!) από άνδρα του Λιμενικού στα Χανιά.

Επομένως, πριν ενοχληθεί η ηγεσία του Λιμενικού από την «άρνηση της Γερμανίδας να έρθει σε επαφή μαζί τους», έπρεπε να φροντίζει τα του οίκου του. Ο κόσμος το ‘χει τούμπανο και μόνο στην Ελλάδα αποτελεί κρυφό καμάρι όσα συμβαίνουν στα σύνορά μας. Ναι. Πάντα θα υπάρχουν ακραίες και θλιβερές πρακτικές από κάποιους των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά μια ευνομούμενη πολιτεία κρίνεται από το πώς τα αντιμετωπίζει. Αυτό καταδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο. Οπως σημείωσε ο καθηγητής Δημοσίου Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης κ. Παύλος Ελευθεριάδης, η απόφαση «δεν αφορά το μεταναστευτικό. Αφορά αποκλειστικά το κράτος δικαίου. Το αντικείμενο της απόφασης δεν είναι τόσο οι ενέργειες του Λιμενικού, όσο οι δικαστικές διαδικασίες που τρεις φορές απήλλαξαν τους κρατικούς αξιωματούχους από κάθε ευθύνη χωρίς να προσπαθήσουν να αναζητήσουν με σοβαρότητα την αλήθεια» («Το κράτος δικαίου σε κίνδυνο», «Τα Νέα», 26.7.2022). Και ο κ. Ελευθεριάδης δεν είναι κανένας τρελαμένος αριστεριστής…

Η θλιβερή αυτή κατάσταση στα σύνορα επισκιάζεται από τις προπαγανδιστικές αιτιάσεις της Τουρκίας και για το μεταναστευτικό. Τα τουρκικά ψεύδη, όμως, δεν αντιμετωπίζονται κρύβοντας αληθινές τερατωδίες. Αντιθέτως, η διαλεύκανσή τους θα προσδώσει αξιοπιστία στο σύνολο των ελληνικών επιχειρημάτων για το πολύπαθο Αιγαίο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή