90 χρόνια πριν στην «Κ»…31 – 7 – 1932

90 χρόνια πριν στην «Κ»…31 – 7 – 1932

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΧΡΩΜΑΤΙΣΤΟΣ: Βερολίνον, 30 Ιουλίου – Η γερμανική Κυβέρνησις εξέδωκεν επίσημον ανακοίνωσιν προς τον Τύπον δι’ ης καλεί όλους τους γερμανούς εκλογείς να προσέλθουν αύριον (σήμερον) εις τας κάλπας. Τονίζει περαιτέρω ότι η σημερινή Κυβέρνησις είνε κομματικώς αχρωμάτιστος, εν αντιθέσει προς την προηγουμένην Κυβέρνησιν Μπρύνιγκ. Ο εντελώς αχρωμάτιστος χαρακτήρ της δεν σημαίνει ότι παραβλέπει τα δικαιώματα του Ράιχσταγ διότι οιαδήποτε Κυβέρνησις οφείλει να εργάζεται αρμονικώς, μετά της Βουλής και είνε ανάγκη οι εκλογείς να εκλέξουν Βουλήν δυναμένην να εξασφαλίση την ομαλήν λειτουργίαν του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΛΑΣΤΗΡΑ: «Υπό ωρισμένας προϋποθέσεις το Δημοκρατικόν Πολίτευμα διατρέχει κίνδυνον. Εάν τουτέστι το Λαϊκόν κόμμα εξήρχετο εκ των εκλογών με απόλυτον πλειοψηφίαν, εάν εσχημάτιζε αυτό Κυβέρνησιν και εάν επέφερε μεταβολάς εις την διοίκησιν του στρατεύματος, τότε και παρά την θέλησιν του αρχηγού του κ. Τσαλδάρη, θα εδημιουργείτο καθεστωτικόν ζήτημα. Περίπτωσις όμως αλλαγής του πολιτεύματος αποκλείεται. Θεωρώ τον τοιούτον κίνδυνον ως εντελώς ανύπαρκτον διότι η πλειοψηφία του Λαϊκού κόμματος δεν είνε απόλυτος». […] Ερωτηθείς περί του στρατιωτικού συνδέσμου είπεν ότι απουσιάζων εξ Αθηνών δεν έχει προσωπικήν αντίληψιν. «Φαντάζομαι, είπεν, ότι ο σύνδεσμος δεν έχει συσταθή και πιστεύω ότι το πόρισμα των ανακρίσεων θα με δικαιώση. Αλλά παρ’ όλον το ανυπόστατον αι τοιαύται φήμαι δεν αφίνουν ατάραχον την κοινήν γνώμην, και θα έπρεπεν άπαξ διά παντός να αρθή η ανωμαλία η προκαλούσα τας ασυστάτους αυτάς φήμας. Η ανωμαλία αύτη θ’ αρθή όταν επέλθη η οριστική διάλυσις του λαϊκού κόμματος. Επί τέλους η Δημοκρατία δεν ημπορεί ν’ ανέχεται απαθώς την εις βάρος της αντίδρασιν. Οι περισπασμοί με τους επιβουλευόμενους αυτήν πρέπει να τερματισθούν οριστικώς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή