Η καρδιά του εθελοντή

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καρδιά του εθελοντή-1Οταν, πέρυσι τέτοιες μέρες περίπου, ξεσπούσε η πυρκαγιά στη Βαρυμπόμπη, ο Νικόλας Ματθαίου βρισκόταν στην Κεφαλονιά για τις διακοπές του. Δεν το σκέφτηκε για πολύ. Εβαλε λίγα πράγματα στο σακ βουαγιάζ του και επέστρεψε στην Αθήνα. Ως πρόεδρος της Κίνησης Κατοίκων Θρακομακεδόνων «ΠΑΡΝΑ», που έχει ως βασικότερη δράση την Πυρασφάλεια της περιοχής, και κυρίως με την ιδιότητα του ενεργού πολίτη για περισσότερα από 24 χρόνια, δεν είχε την πολυτέλεια της επιλογής. Η καρδιά του κτυπούσε στο πλευρό των φίλων του, των εθελοντών, των συμπολιτών του που πάλευαν ήδη με τις φλόγες. Οταν τα πράγματα έδειχναν καλύτερα και η φωτιά τέθηκε υπό μερικό έλεγχο, επέστρεψε στο νησί. Αλλά η καταστροφική αναζωπύρωση της 5ης Αυγούστου απειλούσε πια άμεσα τους Θρακομακεδόνες, το ίδιο του το σπίτι. Γύρισε ξανά.

«Οι στιγμές ήταν έντονες και όταν πλέον η φωτιά μπήκε στους Θρακομακεδόνες φοβηθήκαμε για τα χειρότερα. Ολες τις ημέρες της πυρκαγιάς, αλλά και όσες ακολούθησαν, η ομάδα μας ήταν εκεί για να συνδράμει τις Αρχές, σβήνοντας καντηλάκια, κάνοντας περιπολίες και μεταφέροντας τρόφιμα και νερό στις δυνάμεις στο πεδίο. Τις δραματικές αυτές στιγμές δεν θα τις ξεχάσω ποτέ», θυμάται ένα χρόνο μετά. Ασχολήθηκε για πρώτη φορά με την εθελοντική πυροπροστασία μετά τις μεγάλες πυρκαγιές της Πεντέλης και της Βαρυμπόμπης (θέση Φλόγα), το 1998. «Σε συνεργασία με την τότε Κοινότητα Θρακομακεδόνων είχαμε δημιουργήσει μια ομάδα πυρασφάλειας, επανδρώναμε πυροφυλάκιο στο βόρειο τμήμα του οικισμού, είχαμε δική μας συχνότητα, μια υδροφόρα και ένα πυροσβεστικό Steyer 6T. Αρχές του 2002, η προσπάθεια ατόνησε ελλείψει ενδιαφέροντος από κατοίκους». Παραμονές της τραγωδίας στο Μάτι, μια νέα ομάδα πυρασφάλειας γεννήθηκε. Ηταν το καλοκαίρι του 2018. Σήμερα, 30 και πλέον κάτοικοι επανδρώνουν το πυροφυλάκιο Θρακομακεδόνων σε καθημερινή βάση, κάνουν περίπολα όταν τους ζητηθεί, ενώ σε περίπτωση συμβάντων συνδράμουν σε πολλά και διαφορετικά μέτωπα.

Αλήθεια, βλέπει εφέτος κάποια διαφορά στον βαθμό ετοιμότητας των Αρχών σε σχέση με πέρυσι; «Η αλήθεια είναι ότι η κινητοποίηση τόσο της γενικής κυβέρνησης όσο και των ΟΤΑ είναι σαφώς βελτιωμένη. Υπάρχει καλύτερη οργάνωση και συντονισμός, καθημερινά υπάρχουν περιπολίες ακολουθώντας τον σχεδιασμό της Πολιτικής Προστασίας». Και τι του δίνει ελπίδα; «Ηδη, η φύση δείχνει να αναγεννάται, οι κουμαριές και τα πευκάκια που ξεμύτισαν δειλά την άνοιξη μεγαλώνουν. Ενα από αυτά έχει ύψος 29 εκατοστά, όπως μέτρησε και μας ενημέρωσε ο επτάχρονος σχεδόν Ιωνας, που επισκέφθηκε τον μπαμπά του στο πυροφυλάκιο την προηγούμενη εβδομάδα. Καθημερινά, οι περιπατητές μοιράζονται αισιόδοξες φωτογραφίες με τη φύση που αναγεννάται, γεμίζοντάς μας με χαρά». Και όχι μόνο τους περιπατητές, αγαπητέ Νικόλα· όλους μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή